VIDEO: Izredno nizek prelet ukrajinskega jurišnika Su-24

by Urednik

VIDEO: Izredno nizek prelet ukrajinskega jurišnika Su-24

Konec septembra 2018 so Ukrajinci na spletu objavili videoposnetek verjetno enega najnižjih preletov bojnega letala Su-24 fencer, ki je letel le kakšnih 6 metrov nad tlemi oz. dober meter nad drugim letalom Su-24, ki je bilo parkirano ob vzletno-pristajalni stezi.

Ukrajinski pilot je svojim nadzvočnim jurišnim letalom z gibljivimi krili Su-24 hitro izredno letel le nekaj metrov nad vzletno-pristajalno stezo in letali (od tal do vrha repa letala Su-24 je izmerjena razdalja 6,19 m), ki so bili parkirani ob njej. Vsekakor gre za izredno pogumno, a tudi nevarno početje, ki je lahko usodno tako za pilota, letalo, kot tudi ljudi in imovino.

Ukrajinske letalske sile (Povitryani Syly Ukrayiny) imajo v svoji floti še 9 letal Suhoj Su-24 v izvidniški različici MR (sicer je Su-24 po osnovnem namenu lovski bombnik). Kar nekaj teh letal so posodobili v zadnjih mesecih in sicer v ukrajinskem obratu za popravilo letal Mykolayiv NARP, ki je hčerinsko podjetje državnega UkrOboronProma. Vseh 9 ukrajinskih letal Su-24MR je nameščenih v letalski bazi Starokostiantyniv, vendar ni znano, koliko jih je bilo deležnih remonta in koliko je operativnih.

Suhoj Su-24MR je nadzvočno izvidniško letalo, ki lahko poleti tudi do 400 kilometrov za sovražnikovo črto. Opremljen je z radarskim sistemom, ki omogoča odkrivanje kopenskih ciljev, vključno s sovražnimi utrdbami in premično vojaško opremo, z visokoresolucijskimi kamerami, sistemi za zaznavanje radijskih valov in IR senzorji za odkrivanje kamufliranih sistemov.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube


 

Povezani članki