VIDEO: “Krila Oluje” predstavila letalski program za leto 2015

by Urednik

“NOVA” AKROBATSKA LETALSKA SKUPINA KRILA OLUJE ŽE LETI

Akrobatska letalska skupina Hrvaškega vojnega letalstva Krila Uluje, ki leti s šolskimi turbopropelerskimi letali Pilatus PC-9M, je 27. maja 2015 nad 93. letalsko bazo Zemunik predstavila nov letalski program za letošnje leto. Krila Oluje so se sicer v novi postavi predstavila pred mesecem dni ob obeležitvi 20-letnice operacije Bljesak v zahodni Slavoniji.

Kot piše hrvaški spletni portal OBRIS so v 23 minutnem programu predstavili nekaj figur, kot so »vertikalna osmica«, »dvojno ogledalo«, »ogledalo v zavoju«, pa tudi t.i. »stall turn« in pa manever »zvon v formaciji« (zdrs na rep), ki ga izvaja samo ta skupina ter so po njem tudi prepoznavni v letalskem svetu. Program nastopa petih hrvaških letalnikov PilatusPC-9M so določili že pred mesecem dni, v tem času pa so program izurili do tolikšne mere, da so ga že lahko predstavili.

Hrvaška vojaška letalska akrobatska skupina Krila Oluje deluje že 10 let, njen prvi nastop je bil 5. avgusta 2005 nad Kninom, kjer bodo ob 20. obletnici operacije Oluja obeležili svoj jubilej. V zadnjih mesecih se je posadka skupine popolnoma zamenjala, potem ko je vseh 6 pilotov-inštruktorjev zaradi boljših finančnih razmer odšlo v Katar (o tem smo pisali v novicah spodaj). Ljubitelji letalstva si jih boste lahko že konec maja prvič celo ogledali v živo, nastopili naj bi namreč – za zdaj vest še ni uradno potrjena – na letalski dirki Red Bull Air Race, ki bo 30. In 31. maja 2015 v Rovinju.

Pripravil: B. Knific, foto: Vjesti RTL

 

SORODNE NOVICE:

 

Hrvaška letalska akrobatska skupina »Krila Oluje« z novimi člani

Pred velikonočnimi prazniki so Oborožene sile Republike Hrvaške na uradni spletni strani zapisale, da so odpravljeni vsi dvomi glede nadaljnjega obstoja vojaške akrobatske letalske skupine »Krila Oluje«.

Vsi piloti hrvaške skupine »Krila oluje« dali odpoved

Vseh šest pilotov hrvaške vojaške akrobatske letalske skupine »Krila oluje« (6 x Pilatus PC-9M) je dalo odpoved in se selijo v tujino, od koder so dobili ponudbo za službo.

Povezani članki