VIDEO: Letalska parada nad Rdečim trgom

by Urednik

V MOSKVI ZARADI KORONAVIRUSA LE LETALSKA PARADA OB DNEVU ZMAGE

Ruska vojska je letošnjo parado zmage, ki je vsako leto 9. maja, na ulicah Moskve odpovedala zaradi koronavirusa, vseeno pa so Moskovčani nad Rdečim trgom lahko opazovali prelet 75 helikopterjev in letal, ki so obeležili 75. obletnico zmage Sovjetske zveze nad nacistično Nemčijo v veliki domovinski vojni med leti 1941 in 1945.

Tradicionalno se je letalska parada začela s preletavanjem helikopterjev nad Rdečim trgom, vključno z največjimi vojaškimi transportnimi helikopterji Mi-26, večnamenskimi Mi-8AMTSh, bojno-transportnimi Mi-35M, izvidniško-bojnimi Ka-52 alligator in helikopterji Mi-28N night hunter ruske (helikopterske) akrobatske letalske skupine Berkuts.

Sledili so preleti večjih izvidniških in transportnih letal (A-50U, Il-76MD), bombnikov (Tu-95MS, Tu-22M3, Tu-160) ter leteče cisterne (Il-78). Za večjimi letali so prelet izvedle formacije bojnih letal (MiG-29SMT, Su-24M, MiG-31K s hiperzvočnimi raketami kinzhal, Su-57, Su-34, Su-30SM, Su-35).

Glavni atrakciji sta bili nedvomno ruski vojaški letalski akrobatski skupini Ruski vitezi, z lovci Suhoj Su-27, in Striži, z lovci MiG-29. Letalsko parado pa je sklenilo šest jurišnih letal Su-25, ki so z dimom nad Moskvo z barvami izrisali rusko zastavo.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

 

 

Povezani članki