VIDEO: Nastop lovca F-35 na salonu Paris Air Show 2017

by Urednik

PRVI PRIKAZ SPOSOBNOSTI LOVCA F-35 NA LETALSKEM SALONU

Na letališču Le Bourget v teh dneh poteka Pariški letalski salon (Paris Air Show: 19. – 25. junij 2017), ki velja za enega najstarejših in največjih tovrstnih dogodkov na svetu. Izredno pomemben je tudi za proizvajalce civilnih in vojaških letalnikov, tako da ne čudi, da so Američani (USAF in Lockheed Martin) prav na tem salonu prvič pokazali manevrirne sposobnosti lovca 5. generacije F-35 lightning II, ki je v zadnjih letih zaradi nenehnih težav stalna tarča kritikov po vsem svetu.

Ameriške letalske sile so v sodelovanju s proizvajalcem Lockheed Martinom že prvi dan Pariškega letalskega salona obiskovalcem uprizorile predstavo konvencionalnega lovca F-35A v zraku, ki kaže na nekatere impresivne zmogljivosti tega letalnika. V Parizu je tako širša javnost lahko prvič spremljala nastop in aerodinamične zmogljivosti F-35, vključno z akrobatskimi in visokimi manevri.

“Nevidni” lovec F-35A, nastop si lahko pogledate v spodnjem 6 minutnem videoposnetku, se je predstavil v navpičnem vzpenjanju in nato naredil vrsto zank, obratov ter drugih manevrov. V drugem delu prikaza je pilot lovca nenadoma zmanjšal hitrost in predstavil izredno počasen prelet, s tem pa simuliral zmožnosti lovca F-35 v bližinskih zračnih spopadih (dogfight).

Več o ameriškem “nevidnem” lovcu F-35A in ostalih letalih 5. generacije si lahko preberete v posebni izdaji Revije Obramba – NEVIDNI.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki