VIDEO: Odmetavanje toplotnih vab iz letala C-17 globemaster III

by Urednik

TOPLOTNE VABE EDINI UKREP PROTI IR-VODENIM RAKETAM

Videoposnetek prikazuje ameriško vojaško transportno letalo Boeing C-17 globemaster III med nočnim odmetavanjem toplotnih in svetlobnih vab med vajo Ameriških letalskih sil, ki ga je posnel Carly Kavish iz letalske baze Elmendorf na Aljaski.

V videoposnetku prikazano odmetavanjem toplotnih in svetlobnih vab iz transportnih vojaških letal Boeing C-17 globemaster III. Ta obrambni ukrep se pri letalih in helikopterjih uporablja za preprečevanje infrardečemu sledenju (“heat-seeking”) raket zemlja-zrak in zrak-zrak. Vabe so običajno sestavljene iz pirotehničnega sestavka na osnovi magnezija ali druge kovine z vročim izgorevanjem, saj mora biti temperatura gorenja enaka ali bolj vroča od izpuha motorja. Cilj je, da IR-vodena raketa poišče toplotni podpis vabe namesto motorjev letala.

V nasprotju z radarsko vodenimi izstrelke je IR-vodene izstrelke zelo težko zaznati, ko se približujejo letalu, saj jih radarji ne zaznavajo, poleg tega pa so izstreljeni iz vidne razdalje neposredno proti izvoru toplote – motorjem. V večini primerov se morajo piloti C-17 zanesti na posadko svojega letala, ki mora vizualno opaziti dimno sled rakete in jih opozoriti. Ker so IR-vodene rakete izstreljene iz precej bližje razdalje kot radarsko vodene rakete, je najučinkovitejša obramba dobro poznavanje razmer, vse od nadmorske višine do potencialnih groženj na območju. Novejši letalniki imajo več naprednih elektro-optičnih sistemov za odkrivanje raket, ki lahko samodejno sprožijo toplotne vabe.

Vojaško transportno letalo Boeing C-17 globemaster III je veliko vojaško transportno letalo, ki je namenjeno za transportiranje med strateškimi operacijami, prevozu vojakov in tovora po vsem svetu, taktičnemu letalskemu prevozu, medicinski evakuaciji in odmetavanju paketov (pomoči, hrane, orožja) iz zraka s padalom. Razvili so ga za potrebe Ameriških letalskih sil ZDA (USAF) iz transportnega letala McDonnell Douglas YC-15. Letalo v dolžino meri 53 metrov, razpon kril pa je 52 metrov. Prepelje lahko dobrih 77 ton tovora, doseže največjo hitrost 833 km/h, njegov maksimalni dolet pa je okoli 5000 km. Za vzlet in pristanek potrebuje le 1064 metrov dolgo stezo.

Prvič so z C-17 globemaster III poleteli 15. september 1991, izdelujejo pa ga od leta 1995. Do sedaj je poletelo že več 250 letal, cena vsakega pa znaša okoli 218 milijonov USD. Poleg Ameriške vojske (223) transportno vojaško letalo Boeing C-17 globemaster III uporabljajo še Velika Britanija (8), Avstralija (6), Kanada (4), Katar (4), Združeni arabski emirati (6), zveza NATO (3+1 sposojen, nameščeni v letalski bazi Papa na Madžarskem), v Indiji (6+4 v izdelavi) in Kuvajtu (1+1).

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Odmetavanje toplotnih vab iz letala C-17 globemaster III

Povezani članki