VIDEO: Ukrajinski TB2 bayraktar uničil separatistično havbico v Donbasu

by Urednik

UKRAJINSKA VOJSKA PRVIČ V SPOPADIH UPORABILA TURŠKA BREZPILOTNA LETALA

Ukrajinsko bojno brezpilotno letalo TB2 bayraktar je prvič posredovalo v bojih in na območju Donbasu uničilo havbico D-30, ki so jo upravljali proruski separatisti, kar je vrhunec serije kršitev premirja v zadnjih dveh dneh.

Napad 26. oktobra je zaznamoval prvo bojno misijo v Turčiji izdelanega brezpilotnega letala TB2 bayraktar v službi Ukrajinske vojske, ki ima 6 letalnikov tega tipa v uporabi od letošnjega julija.

Po navedbah ukrajinskega generalštaba oboroženih sil je bil napad z brezpilotnim letalnikom TB2 bayraktar odgovor na močno obstreljevanje separatističnih sil, v katerih je umrl en ukrajinski vojak, še en pa je bil ranjen.

Ukrajinsko obrambno ministrstvo je opozorilo, da je bil napad z brezpilotnim letalnikom TB2 bayraktar izveden po tem, ko se proruske separatistične sile niso odzvale na pozive Posebne opazovalne misije OVSE v Ukrajini (SMM) k premirju.

SMM OVSE je predhodno sporočila, da je v 24-urnem obdobju med 24. oktobrom in 25. oktobrom zabeležila 241 kršitev premirja v regiji Doneck in tri v regiji Lugansk.

Po lokalnih poročilih so ukrajinske oborožene sile med spopadi v torek prevzele nadzor nad vasjo Staromaryivka, ki je v “sivi coni” v Donbasu.

Brezpilotni letalnik TB2 bayraktar, ki je bil uporabljen za uničenje havbice D-30, je v operativni uporabi v ukrajinskih oboroženih silah od leta 2019, ko je Ukrajinska vojska prejela prve letalnike (v oborožitvi jih imajo 6, še 48 pa naj bi bilo naročenih). Ukrajinska mornarica je v juliju tudi prejela 6 letalnikov tega tipa.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki