VIDEO: “Vertikalen” vzlet poljskega lovca MiG-29

by Urednik

POLJAKI NA RIAT-U ZASTOPALI RUSKO VOJAŠKO LETALSKO TEHNOLOGIJO

Na letošnji vojaški letalski prireditvi RIAT (Royal International Air Tattoo), ki je potekala med 17. in 19. julijem v vojaški bazi RAF Fairford v bližini kraja Gloucestershire v Angliji, so se predstavili tudi poljski piloti z lovci MiG-29.

Potem ko prireditelji letos na RIAT niso povabili letal in pilotov Ruskih letalskih sil zaradi skrhanih odnosov Zahoda z Rusko Federacijo, so bili poljski lovci MiG-29 eni izmed redkih predstavnikov ruske (sovjetske) vojaške letalske tehnologije na prireditvi.

Piloti Poljskih letalskih sil so se ponovno predstavili v dobri luči, na spletu pa se je pojavil videoposnetek izjemno kratkega in skoraj vertikalnega vzleta poljskega lovca MiG-29 (pri 0:24). Pri tem se pokaže izredna potisna moč motorjev devetindvajsetice, ki ob tem izgubi praktično ves vzgon in ga v zraku držijo le motorji. Seveda je ob tem potrebno poudariti tudi izredno znanje in izkušenost poljskega pilota.

Poljske letalske sile imajo v svoji floti 25 lovcev MiG-29A in 6 dvosedov MiG-29UB, ob razpadu Sovjetske zveze so podedovali 44 letal MiG-29 verzije 9.12A, vključno z nekdanjimi nemškimi MiG-29G/GT. Poljska ima v svoji oborožitvi od leta 2002 tudi 48 lovcev Lockheed Martin F-16C/D block 52+, še iz časa Sovjetske zveze pa tudi 32 lovcev Suhoj Su-22 (od skupaj 110 dobljenih v letih 1984-88), ki jih nameravajo po letu 2020 zamenjati z 64 novimi večnamenskimi lovci.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

VIDEO: “Vertikalen” vzlet poljskega lovca MiG-29

Povezani članki