Vojska Srbije dobiva nove havbice, oklepnike in robotska vozila

by Urednik

YUGOIMPORT DOBIL NAROČILA ZA HAVBICE NORA B-52, OKLEPNIKE LAZAR 3 IN MINI UGV-JE MALI MILOŠ

Srbsko obrambno ministrstvo je pri državnem podjetju Jugoimport-SDPR in njegovem hčerinskem podjetju Borbeni Složeni Sistemi (BSS) naročilo dodatnih šest samovoznih havbic nora B-52, šest večnamenskih bojnih vozil lazar 3 ter nove enote robotskega kopenskega vozila mali miloš (mini-UGV).

Vojska Srbije v svoji oborožitvi že ima 18 samovoznih havbic nora B-52, 25 oklepnih vozil pehote lazar 3 8×8 in vsaj 12 robotskih vozil mali miloš.

Nora B-52 M21 je najnovejša različica sistema nora (novo oružje artilerije), ki je prejela nadgradnjo šasije skupaj s posodobitvami popolnoma samodejnega sistema polnjenja za združljivost s pogonskimi polnjenji ameriške vojske MACS, saj havbica sodeluje tudi na ameriškem natečaju za nov tovrstni sistem.

Samovozno havbico nora B-52 je 155 mm sta razvila in zasnovala srbsko podjetje Yugoimport in Vojnotehnički institut Beograd. Za program ameriške vojske je Yugoimport zasnoval različico nora B-52, ki temelji na šasiji tovornjaka 8×8 MAN. Nora B-52 je opremljena s topom L52 155 mm. Gre za nadaljnji razvoj jugoslovanske havbice M84 nora A (152 mm). Nora B-52 lahko uporablja vse vrste standardnega Natovega streliva v kalibru 155 mm. Opremljena je s samodejnim polnilnikom, ki omogoča hitrost ognja 6 izstrelkov na minuto, vozilo nosi skupaj 36 izstrelkov. Havbica ima največji strelni doseg 41 km.

Lazar 3 je najnovejša različica v družini kolesnih oklepnih vozil pehote lazar 8×8. Razvilo ga je srbsko podjetje Yugoimport, da bi ga lahko konfigurirali kot oklepni transporter, bojno vozilo pehote, poveljniško vozilo, reševalno vozilo, raketni sistem zračne obrambe, protitankovsko vozilo in drugo. Lazar 3 je bil predstavljen leta 2016 in je zdaj v uporabi v Srbiji ter Turkmenistanu.

Oklepno vozilo lazar 3 ima balistično zaščito 3. stopnje STANAG 4569 in ščiti posadko pred izstrelki kalibra 7,62×51 mm AP na 30 metrih in ima protiminsko zaščito nivo 3a in 3b STANAG 4569, ki se aktivira pod pritiskom minske eksplozije pod katerim koli kolesom.

Robotsko vozilo mali miloš tehta 550 kg in ima nosilnost 250 kg. Lahko doseže hitrost 10 km/h in deluje največ 3 ure. Opremljen je z dvema kamerama, eno spredaj in eno zadaj. Vojska Srbije je opremljena z robotskimi vozili mali miloš, ki so opremljenimi z elektro-optičnimi senzorji in oboroženi z mitraljezom Zastava M86 7,62×54 mm (s kapaciteto 500 nabojev) in revolverskim bombometom kalibra 40×46 mm s 6 bombami.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki