Vprašanje ladij mistral dokončno rešeno, Francija Rusom vrnila denar

by Urednik

FRANCIJA NE BO PREDALA RUSKI MORNARICI LADIJ RAZREDA MISTRAL

Vprašanje plačila francoskih desantnih ladij – nosilk helikopterjev mistral sta v telefonskem pogovoru razrešila francoski predsednik Francois Holland in ruski predsednik Vladimir Putin, je v sredo, 5. avgusta 2015 objavila pristojna tiskovna služba Kremlja.

Predsednika sta sprejela skupno odločitev o prekinitvi pogodbe o izgradnji in dobavi dveh desantnih nosilk helikopterjev mistral. Kot je poročal Interfaks sta se obe strani med pogajanji dogovorili o vračilu sredstev Rusiji, ki jih je slednja plačala na osnovi pogodbe, vrnili pa ji bodo tudi rusko opremo in material. Francija je omenjena sredstva že vplačala in bo imela po vračilu opreme pravico lastništva ter razpolaganja z ladjama. Moskva meni, da je vprašanje amfibijsko-desantnih ladij razreda mistral v popolnosti razrešeno, še navaja sporočilo.

Pogodba o dobavi dveh nosilk helikopterjev je bil sklenjen leta 2011 med francoskim proizvajalcem  DCNS in ruskim Rosoboroneksportom, ovrednoten pa je bil na 1,2 milijarde evrov. Prvo ladjo, Vladivostok, bi morali dobaviti Rusiji že v letu 2014, drugo, Sevastopol,   pa letos. Francija je dobavo zavrnila zaradi situacije v Ukrajini.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki