Vseh šest ameriških letalonosilk iz vzhodne obale na popravilih

by Urednik

VSE VEČ TEŽAV AMERIŠKE MORNARICE Z VZDRŽEVANJEM FLOTE

Ameriška mornarica se je znašla v velikih težavah, potem ko je vseh šest letalonosilke iz vzhodne obale hkrati na popravilih in remontih v pristanišču v Norfolku v zvezni državi Virginija.

V začetku letošnjega leta so se nekatere letalonosilke vrnile iz Atlantskega oceana v Norfolk na načrtovan remont, pri drugih pa so naleteli na nepričakovane težave.

Na letalonosilki USS George HW Bush so februarja začeli 28-mesečni remont, ki naj bi se končal šele sredi leta 2021.

Letalonosilka USS George Washington so pred kratkim vrnili v morje iz suhega doka, kjer je bila deležna popravil in posodobitev v sredini življenjske dobe, in bo pripravljena na naloge do konca leta 2021.

Letalonosilka USS John C. Stennis je priplula v Norfolk maja na popravila in posodobitev v sredini življenjske dobe, vendar mora počakati, da se dokonča prenova letalonosilke USS George Washington.

Za letalonosilko USS Harry S. Truman je bila načrtovana upokojitev ob prizadevanjih Pentagona, da bi  prihranili milijarde dolarjev, a je Trumpova administracija odločitev aprila spremenila. Vendar se je avgusta na ladji zgodil velik električni izpad, zato se je bila prisiljena vrniti v Norfolk na popravila.

Na letalonosilki USS Dwight D. Eisenhower so v začetku oktobra končali testiranja po popravilih, vendar morajo opraviti še usposabljanje posadke, preden bo pripravljena na uporabo.

Letalonosilka USS Abraham Lincoln je tudi blizu izplutju, vendar lahko mine “tedne ali mesece”, preden se to zgodi.

Po ocenah poznavalcev imajo Ameriška mornarica in ladjedelnice, ki skrbijo za popravila, veliko težavo, saj je na vzhodni in zahodni obali skupaj le 18 suhih dokov, kjer popravljajo 11 letalonosilk in pa tudi več deset podmornic. Na celotnem ozemlju ZDA je sicer le 21 suhih dokov, ki omogočajo servisiranje 109 površinskih ladij Ameriške mornarice.

Povezani članki