Začetek razvoja novega skupnega evropskega bojnega letala

by Urednik

DVE DAMI – NOVO BOJNO LETALO

Francoska in nemška obrambna ministrica podpisali skupno konceptualno študijo za bojno letalo prihodnosti FCAS, ki ga bosta skupaj razvili evropska Dassault Aviaton in Airbus.

Glavni evropski letalski proizvajalec letal Airbus in francoski proizvajalec bojnih (in poslovnih) letal Dassault Aviation – združena dejansko edini resen tekmec ameriškima proizvajalcema letal Boeingu (civilna in vojaška) ter Lockheed Martinu (vojaška), pa seveda tudi ruskemu Suhoju (v dosti manjši meri pa RSK MiG) – bosta kot kaže razvijala prihodnje evropsko bojno letalo pete (ali celo šeste) generacije FCAS (Future Combat Air system). Tako sta na pariškem srečanju pred dnevi odločili dve dami – obrambni ministrici Francije Florence Parly in Nemčije Ursula von Leyen. Airbusu in Dassaultu sta namreč dodelili razvoj tehnološkega programa – združeno konceptualno študijo (JCS) – novega evropskega lovca, da bi Evropa tako držala tehnološki korak s svetom ter seveda tehnološko neodvisnost. Programska študija bo začela 20. februarja 2019 in bo trajala dve leti.

Po mnenju prvega moža letalskega velikana Dasault Aviation Erica Trappierja je to nov korak k zagotovitvi evropske letalske in strateške avtonomije. Dassault bo v projektu nastopal kot kreator sistemske arhitekture in integrator bojnih sistemov.

Po mnenju prvega moža Airbus Defence & Space Dirka Hokeja pa je FCAS najambicioznejši evropski obrambni program stoletja. So podpisoma ministric se je tako začel ta visokotehnološki evropski program, v katerega bodo vključili najboljše rešitve in jih združili v projekt lovca nove generacije.

Novi evropski lovec bo imel posadko (za razliko od predvidevanj in napovedi izpred samo nekaj let, ki so evropskega typhoona in francoskega rafalea videli kot zadnje evropsko bojno letalo s človeško posadko), oborožili ga bodo z najsodobnejšimi oborožitvenimi sistemi, povezan pa bo z vrsto novih sistemov, značilnih za brezposadkovna bojna sredstva.

Sporazum med obema obrambnima ministricama je sledil skupnemu dokumentu o operativnih zahtevah na najvišji skupni ravni, ki sta ga obrambni ministrici podpisali med lanskim letalskim salonom ILA v Berlinu v mesecu aprilu, upošteval pa bo tudi nacionalne konceptualne študije.

Po napovedih naj bi bilo novo bojno letalo v operativni rabi v letu 2040. Študija, ki se bo pričela, bo sprožila tudi program demonstratorja FCAS, ki ga bodo predstavili na junijskem letalskem salonu v Parizu (Le Bourget).

Pripravil: B. Knific, foto: Dassault Aviation

Povezani članki