ZDA bodo Egiptu le dobavile helikopterje AH-64 apache

by Urednik

EGIPT ŽELI KUPITI 24 NAPREDNIH RUSKIH LOVCEV MIG-35

Združene države Amerike bodo po sklenitvi mirovne pogodbe Egipta z Izraelom dobavile Kairu jurišne helikopterje AH-64 apache, Egiptovske letalske sile pa želijo kupiti ruske lovce 4.++ generacije MiG-35.

Kljub zaskrbljenosti zaradi neuspeha Egipta pri izvajanju demokratične reforme po padcu predsednika Mohameda Morsija bo ameriška vlada le dobavila 10 obljubljenih bojnih helikopterjev AH-64 apache, so sporočili ameriški uradniki. Ameriški obrambni minister Chuck Hagel je o tem obvestil egiptovskega obrambnega ministra Sedkija Sobhya v ponedeljek po telefonu.

Obamova administracija je še pred tedni zavrnila prošnjo Egipta, da jim ZDA dobavi 10 jurišnih helikopterjev AH-64, potem ko so namreč lani ustavili vojaško pomoč Egiptu (poleg helikopterjev tudi vojaška letala in druge oborožitvene sisteme) zaradi nemirnih razmer v državi. pa Egipčani so se medtem že obrnili na Rusijo, s katero so sredi februarja 2014 že dosegli dogovor o dobavi ruskih oborožitvenih sistemom.

Egiptovske oblasti so dobavo argumentirale kot nujno potrebo helikopterjev za boj proti teroristični skupini Ansar Bait al-Maqdis na Sinajskem polotoku, ki je povezana z al Kaido. Egiptovske letalske sile imajo v svoji floti že 47 jurišnih helikopterjev Boeing AH-64D apache, ki so jih uporabljali tudi med protesti proti predsedniku Morsiju poleti 2013.

Na drugi strani pa je Rusija priznala, da je dobila egiptovsko zahtevo po prodaji eskadrilje 24-ih naprednih lovcev MiG-35 v paketu nakupov v vrednosti 3 milijarde dolarjev. Izpolnjevanje tega naročila pa bi se lahko zavleklo, saj lovcev MiG-35 zaenkrat še niso začeli serijsko izdelovati. Čakajo namreč na naročila Ruskih letalskih sil, ki naj bi naročile okoli 100 lovcev 4.++ generacije MiG-35 (NATO: fulcrum-F) po letu 2016.

Po nekaterih podatkih, naj bi rusija skušala zadovoljiti Egiptovske letalske sile s prejšnjim modelom tega letala – MiG-29M/M2, ki je trenutno na proizvodnji liniji.

Egipt naj bi 3 milijarde dolarjev pri Rusih zapravil za nakup 24 bojnih letal MiG-29/35, helikopterjev Mi- 35, zračne in obalne obrambne sisteme, strelno orožje in strelivo, o čemer smo že pisali v članku Egipt že naročil rusko orožje.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki