ZDA bodo na Hrvaško poslale dve lovski letali F-16

by Urednik

ZDA IN FRANCIJA ZAGOTAVLJATA POMOČ PRI OBRAMBI HRVAŠKEGA ZRAČNEGA PROSTORA

Hrvaški premier Andrej Plenković je napovedal, da bosta v Zagreb prispeli dve ameriški lovski letali F-16, ki bosta pripomogli k zaščiti hrvaškega zračnega prostora (verjetno za čas vojne v Ukrajini, op.a.), poročajo hrvaški mediji.

Hrvaška se je sicer po strmoglavljenju izvidniškega brezpilotnega letala Tu-141 striž, za katerega še vedno ni razjasnjeno ali je pripadalo Rusiji ali Ukrajini, na hrvaško prestolnico 10. marca 2022, pred dnevi že dogovorila s Francijo, da francoska palubna letala za zgodnje odkrivanje in opozarjanje E2C hawkeye, kot tudi palubni lovci rafale, pomagajo pri nadzoru hrvaškega zračnega prostora. Francoska letalonosilka Charles de Gaulle se namreč te dni mudi v Sredozemskem morju.

Hrvaška je namreč novembra 2021 s Francijo sklenila pogodbo za dobavo 12 rabljenih lovcev rafale iz flote Francoskih letalskih sil skupaj z opremo, kot tudi usposabljanje pilotov in tehnikov Hrvaških letalskih sil. Dobave novih hrvaških lovcev naj bi bile namreč zaključene šele do konca leta 2025.

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo ima sicer v svoji floti 12 lovcev MiG-21, od tega je 7 starih jugoslovanskih, ki so jih v letu 2014 poslali na remont v ukrajinsko Odeso, ob tem pa se odločili še za nakup 5-ih posodobljenih ukrajinskih letal MiG-21.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

 

Povezani članki