ZDA dobavile Albaniji 2 helikopterja UH-60 black hawk

by Urednik

NOVA HELIKOPTERJA ZA ALBANSKO VOJSKO

Par presežnih srednjih dvomotornih helikopterjev ameriške vojske Sikorsky UH-60 black hawk, za katere se je Washington leta 2019 strinjal, da jih bo prodal Albaniji, je bil dostavljen majhni balkanski državi Nata, je v sredini januarja 2024 na družbenih omrežjih sporočil albanski obrambni minister Niko Peleshi.

Večnamenska helikopterja Sikorsky UH-60 black hawk sta bila premeščena v letalsko oporišče Rinas, ki je del mednarodnega letališča v Tirani, prepeljal pa ju je  strateški transporter Boeing C-17A globemaster III 437. letalskega polka Ameriških letalskih sil (USAF), ki deluje iz letalske baze Charleston Joint nahaja v bližini mesta North Charleston v Južni Karolini.

 Na podlagi dejstva, da se je dostavni let C-17A začel z letališča Rota v Španiji ob 08.09 uri, je utemeljeno domnevati, da so bili albanski helikopterji po potrebnem remontu v ZDA najprej po morju premeščeni na mornariško postajo Rota v Španiji. Po dvournem dostavnem letu je globemaster III pristal v Tirani/Rinas, kjer je bil raztovorjen dragoceni tovor. Transporter je zatem odletel v letalsko bazo USAF Ramstein v Nemčiji. Na tem poletu je C-17A obšel ozemlje nekdanje Jugoslavije in dosegel cilj, potem ko je pred tem preletel dolgo pot skozi nacionalne zračne prostore Grčije, Bolgarije, Romunije, Madžarske, Slovaške in Češke.

Albanski črni jastrebi so bili dostavljeni v osnovni splošni/transportni konfiguraciji in so že imeli albanske oznake – rdeče-črno-rdeče kroglice albanskih letalskih sil (Forca Ajrore) in taktične identifikacijske številke FA666 in FA690.

 Nekdanja obrambna ministrica te države Olta Xhacka je opremljanje albanske vojske s helikopterji UH-60 prvič napovedala 8. aprila 2019, ko je sporočila, da bodo v Albanijo dobavljeni trije rabljeni black hawki kot del paketa ameriške vojaške pomoči Albaniji. Napoved je prišla le dva tedna po tem, ko je ameriška vojska razkrila načrte, da se znebi vseh svojih črnih jastrebov UH-60A (model alfa) iz nacionalne garde do fiskalnega leta 2022 in aktivnih sil do leta 2024. Kmalu zatem je bil podpisan sporazum za Alpha-model UH-60A med Washingtonom in Tirano, obenem pa se je število dogovorjenih letalnikov zmanjšalo s treh na dva.

Sikorsky UH-60A black hawk je prvič vstopil v službo ameriške vojske 31. oktobra 1978. Več kot 1.000 UH-60A black hawkov je bilo med letoma 1978 in 1989 dobavljenih vojski in enotam Nacionalne garde, v katerih je po 15 UH-60  zamenjalo po 23 kultnih helikopterjev Bell UH-1.

 Ta helikopter iz obdobja pozne hladne vojne poganja par turbogrednih motorjev General Electric T700-GE-701 z močjo 1560 konjskih moči na osi. Največji tovor je 4.082 kg in nosilnost pa 11 mož (vsak tehta 110 kilogramov), plus strelca, pilota in kopilota na dve do triurni misiji na 1.220 m in vročini +35°C.

Zelo malo verjetno je, da bo albanska vojska oborožila podarjene black hawka, bolj realistično je pričakovati, da jih bo uporabila v splošnem, taktičnem transportu in gašenju požarov iz zraka, kar bi albanskim posadkam omogočilo nabiranje ur letenja in izkušenj ter se bolje pripravilo na morebitno pridobitev dodatnih helikopterjev te vrste v bližnji prihodnosti.

Albanski obrambni minister Niko Peleshi je 27. januarja 2023 dejal, da je Albanija zaprosila Združene države za možnost pridobitve dodatnih štirih UH-60 kot del posodobitvenih prizadevanj za opremljanje albanske vojske s šestimi helikopterji UH-60. V istem intervjuju, ki ga je dal ameriški državni novičarski mreži in mednarodni radijski postaji Voice of America (VoA), je Peleshi dejal, da je Tirana že plačala za dva helikopterja UH-60A in je tudi prosil ZDA, naj pomagajo Albaniji pri vzpostavljanju vzdrževalnega centra za helikopterje black hawk.

Novo dostavljena helikopterja sta obogatila helikoptersko floto FA, ki jo že sestavljajo 7 helikopterjev Agusta-Bell AB.206C-1, 5 Agusta-Bell AB.205A-1, ena Agusta A109C, 8 Bölkow-Blom Bo.105E-4, 3 Airbus Helicopters EC145 in 4 helikopterji Eurocopter/Airbus AS532AL Cougar.

 Albanija je peti balkanski uporabnik UH-60 black hawk, druge države pa so članice Nata Hrvaška, Grčija, Romunija in Turčija. Kosovo je prav tako pokazalo zanimanje za zelo zmogljivega black hawka.

Pripravil: Igor Božinovski, foto: Facebook Niko Peleshi

Povezani članki