ZDA kupovale staro vzhodnoevropsko orožje za sirske upornike

by Urednik

SIRSKI UPORNIKI DOBIVAJO OROŽJE IZ ČEŠKE, SRBIJE, UKRAJINE,…

Pentagon je v več vzhodnoevropskih državah domnevno kupoval zastarelo orožje in ga pošiljal upornikom v Sirijo, ki se borijo proti Sirski vojski in borcem Islamske države (ISIS/Daesh).

Američani naj bi staro (odsluženo) orožje kupovali v Srbiji, Gruziji, Bolgariji, Romuniji, Ukrajini in na Češkem, domnevno zaradi lastnih potreb ameriškega obrambnega ministrstva, pa čeprav je nato orožje “romalo” v Sirijo, poroča češki Center za raziskovalno novinarstvo.

Po podatkih centra je Pentagon kupil za 71 milijonov dolarjev starega (rabljenega) orožja, med katerim so bile tudi puške AK-47, granatometi in minometi. Predstavniki Pentagona so trdili, da je bilo orožje kupljeno za lastne potrebe, vendar so novinarske raziskave pokazale, da je bilo poslano v Sirijo. Z njim naj bi usposabljali in oskrbovali sirske uporniške skupine, ki se borijo proti Sirski vojski in ISIS-u.

Kot še poročajo češki raziskovalni novinarji, naj bi tako Američani navedli napačne podatke na potrdilih o končnem uporabniku, ki so jih morali predložiti ob nakupu orožja, da le-to ne bi prišlo v napačne roke.

Češki Center za raziskovalno novinarstvo je že pred meseci poročal, da so v vzhodnoevropskih državah v zadnjih štirih letih odobrili prodajo orožja v vrednosti več kot milijardo evrov (1,2 milijarde dolarjev) v številne države Bližnjega vzhoda. Prav to orožje, prodaje niso bile nikoli javno objavljene, naj bi nato domnevno dobavljali v Sirijo.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

 

Povezani članki