ZDA naročile 120 (+135) helikopterjev UH-60M black hawk

by Urednik

AMERIČANI STAVIJO TUDI NA POVEČANJE IZVOZA BLACK HAWKOV

Ameriško obrambno ministrstvo je s podjetjem Sikorsky podpisala novo petletno pogodbo za dobavo 120 helikopterjev UH-60M black hawk, z možnostjo povečanje količine na skupno 255 letalnikov.

Pogodbena vrednost za pričakovane dobave je približno 2,3 milijarde dolarjev, potencialna vrednost pa do 4,4 milijarde dolarjev, če bi bile možnosti za dodatna letala v celoti uveljavljene. Novi helikopterji black hawk bodo namenjeni ameriškim oboroženim silam (predvsem kopenski vojski), kot tudi tuji vojaški prodaji (FMS). Prav slednja se bo v naslednjem desetletju najverjetneje močno povečala, zato zagotovitev nadaljnje proizvodnje ni presenečenje.

Večletna pogodba za helikopterje UH-60M black hawk in HH-60M (MEDEVAC) označuje deseto večletno pogodbo med podjetjem Sikorsky in ameriško vlado za helikopterje H-60. Dobave naj bi se začele že julija 2022 in se bodo nadaljevale vse do leta 2027.

Z več kot 2100 različicami H-60 v inventarju ameriške vojske je black hawk še naprej delovni konj in hrbtenica letalstva ameriške kopenske vojske. Razvoj projekta »prihodnji vertikalni vzlet« FVL (Future Vertical Lift) še poteka, zato bodo ZDA še naprej uporabljale  helikopterje H-60M v naslednjih nekaj desetletjih, tudi skupaj s prihodnjo floto FVL.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki