ZDA ne (pro)dajo Egiptu in Izraelu helikopterjev AH-64 apache

by Urednik

Svetovne krize prinesle veliko zanimanje za helikopterje AH-64 apache

V zadnjih mesecih, ko je zaradi vse večje pogostosti nemirov v številnih državah, se odraža vse večja potreba po jurišnih helikopterjih, ki so zelo učinkoviti ob hitrih posredovanjih. Tako ne čudi, da je Ameriška vojska našla v svojem močno okleščenem proračunu novo milijardo za helikopterje AH-64 apache, Izrael razvil svojo nadgradnjo, Egipt prosi Američane za te helikopterje, Velika Britanija pa se je odločila za nadgradnjo sistema za nadzor ognja pri apačih.  

Ameriška vojska je pri podjetju Boeing naročila dodatnih 10 bojnih helikopterjev AH-64E apache guardian, kot tudi nadgradnjo 72 jurišnih helikopterjev  AH-64D apache v različico AH-64E. Posel naj bi bil vreden 1,16 milijarde dolarjev.

Ameriška vojska je v lanskem letu že prejela 24 jurišnih helikopterjev AH-64E apache guardian, do leta 2020 pa nameravajo vseh 634 helikopterjev AH-64D nadgraditi v različico E.

V skladu s pogodbo, novi helikopterji in nadgradnje starih bodo potekale v Boeingovi tovarni v Mesi v Arizoni, bo Ameriška vojska helikopterje prejela pred junijem 2016. Za fiskalno leto 2015 pa so Američani že napovedali naročilo novih 26 bojnih helikopterjev AH-64E apache guardian v vrednosti 600 milijonov USD (23 milijonov/komad). Poleg ZDA so zadnjo različico jurišnega helikopterja apache E, os začetka proizvodnje v letu 2011, naročili tudi Tajvan, Savdska Arabija, Indija, Irak, Južna Koreja in Indonezija.

Ameriški  jurišni helikopter AH-64E apache guardian

Helikopter AH-64E apache guardian, razvojna različica se je imenovala AH-64D block III, se od starejših različic razlikuje po novih kompozitnih lopaticah rotorja, novem sistemu za krmiljenje, novem nadzornem in računalniškem sistemu, radarskem sistemu ter sistemu za nočne operacije. Helikopter AH-64E je zmožen leteti s hitrostjo do 300 km/h do 2000 km daleč.

Tudi Izrael se je odločil za nadgradnjo svojih bojnih helikopterjev AH-64D apache, potem ko so jim ZDA zavrnile prošnjo za nadgradnjo teh helikopterjev, ki sodelujejo v napadih na Hamas v Gazi. Izraelci so za apače razvili dva sistema za elektronsko bojevanje, kot tudi nove oborožitvene sisteme. Po poročanju izraelskih virov, je Obamova administracija zavrnila modernizacijo, kot tudi izraelski nakup novih jurišnih helikopterjev AH-64 apache.

Izraelski bojni helikopterji AH-64D apache

V začetku marca pa je Obamova administracija zavrnila prošnjo Egipta, da jim ZDA dobavi obljubljeni 10 jurišnih helikopterjev AH-64, ki naj bi jih nujno potrebovali za boj proti teroristični skupini Ansar Bait al-Maqdis na Sinajskem polotoku, ki je povezana z al Kaido. Egipčani ob tem ne razumejo, zakaj Obamova administracija blokira dobavo apačev, saj menijo, da bi morali podpirati odtsavitev Mursijevega režima. ZDA so namreč lani ustavile vojaško pomoč Egiptu zaradi nemirnih razmer v državi, medtem pa so se Egipčani že obrnili na Rusijo, s katero so sredi februarja 2014 dosegli dogovor o dobavi ruskih oborožitvenih sistemom. O tem smo pisali v članku Egipt že naročil rusko orožje.

Britanski jurišni helikopter AH-64D apache

Minuli teden pa je na dan prišla novica, da je tudi Velika Britanija podpisala 96 milijonov USD vredno pogodbo za nadgraditev svojih helikopterjev AH-64 apache s podjetjem Longbow International (Lockheed Martin in Northrop Grumman).  Longbow bo v britanske apache vgradil nov sistem za nadzor ognja, skupaj z radarskim sistemom, v sodelovanju z evropskim letalskim proizvajalcem AgustaWestland.

Pripravil: A. Knific, foto: Army Photos, USAF

VIDEO: Jurišni helikopter Boeing AH-64E apache guardian

Povezani članki