ZDA odobrile morebitno prodajo 34 lovcev F-35 Belgiji

by Urednik

BELGIJA KUPUJE NOVE LOVCE KOT ZAMENJAVO ZA F-16 

Belgiji je ameriško zunanje ministrstvo odobrilo nakup 34 lovcev 5. generacije Lockheed Martin F-35 lightning II, če na razpisu izberejo ameriško letalo. Dovoljenje za prodajo napredne obrambne tehnologije je ključni korak k uresničitvi pridobitve novih lovskih letal v vrednosti 6,53 milijarde dolarjev za Belgijske letalske sile.

Belgijsko obrambno ministrstvo načrtuje nakup 34 lovcev F-35A, del pogodbe pa so tudi dodatni štirje reaktivni turboventilatorski motorji z dodatnim zgorevanjem Pratt & Whitney F-135.

Na podlagi poročil naj bi Belgija kupila lovce F-35A lightning II, enako različico kot jo uporabljajo Ameriške letalske sile. Prednost novega sodobnega letala bi bila tudi interoperabilnost z ostalimi (večjimi) članicami zveze Nato – z ZDA, Nizozemsko in Italijo, ki bodo uporabljale enak tip letala.

Končna odločitev za novo letalo Belgijskih letalskih sil kot zamenjavo za lovce F-16 pa še ni bila sprejeta. Ob ameriškem lovcu 5. generacije F-35 sta v konkurenci še evropska lovca 4. generacije Dassault rafale in Eurofighter typhoon, končna odločitev pa naj bi bila sprejeta do sredine leta 2018.

Pripravil: A. Knific, foto: Lockheed Martin

Povezani članki