ZDA povečujejo dobavo orožja Ukrajini

by Urednik

UKRAJINSKA VOJSKA OBOROŽENA Z AMERIŠKIMI BOMBOMETI Mk19 40MM

Po podatkih ukrajinskega obrambnega ministrstva je pred tednom dni še sedmo transportno letalo v Ukrajino dostavilo kar 85 ton vojaškega tovora – tudi naboje za 40 mm bombomete Mk19.

Na letališču v bližini Kijeva je z naboji za bombomete Mk19 pristalo transportno letalo, že sedmo od začetka leta, ki je iz ZDA dostavilo vojaško pomoč oboroženim silam Ukrajine. Zelo zadovoljen s tem dejstvom je ukrajinski minister za obrambo Oleksiy Reznikov na Twitterju pustil navdušeno opombo, da da to še ni konec dobav, pričakuje se prihod še več letal.

Po informacijah, ki jih je objavilo obrambno ministrstvo Ukrajine, je sedmo letalo dostavilo 85 ton streliva, od tega največ 40-mm nabojev za avtomatske bombomete Mark 19 (Mk19). Ali so bile v tovoru tudi druge vrste streliva, ne poročajo. Hkrati nekateri ukrajinski mediji pišejo, da v četrti pošiljki  iz ZDA niso prispeli lahki prenosni raketni protiletalski sistemi stinger, kot je bilo pričakovano, ampak avtomatski bombometi 40-mm Mk19 Mod3.

Količine bombometov niso razkrili, Ministrstvo za obrambo Ukrajine pa te informacije ne komentira, posredni dokaz za pošiljko bombometov pa je dobava 40 mm streliva Mk19 zanje. 

Šesto letalo, ki je prispelo v torek ta teden, je tudi pripeljalo  strelivo, skupaj kar 84 ton, o vrsti tovora pa ni bilo javljeno. Skupno so od začetka leta, kot je dejal Reznikov, ZDA Ukrajini dostavile že 600 ton orožja in streliva.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Leaks

Povezani članki