ZDA: Rusija bi lahko Iranu dobavlja letala v zameno za brezpilotna letala

by Urednik

SUMI AMERIŠKEGA ZUNANJEGA MINISTRSTVA


Rusija Iranu pripravlja dobavo sodobnih večnamenskih lovcev lastne proizvodnje v zameno za dobavo iranskih brezpilotnih letal, je vodja ameriškega zunanjega ministrstva Anthony Blinken o svojih sumih spregovoril v intervjuju za ameriško televizijo CBS.

Ameriški državni sekretar trdi, da naj bi Rusija in Iran pripravljala dogovor, po katerem bosta ruska bojna letala zamenjala za iranska brezpilotna letala. Seveda Za svoje trditve ni predložil dokazov. 

»(…) Rusija Iranu dobavlja tudi vojaško opremo, vključno s sofisticiranimi bojnimi letali. Videti je, da bi se to lahko dogajalo, zaradi česar bi Iran postal še večja grožnja,« je izjavil Blinken.

ZDA so zelo zaskrbljene zaradi vojaške pomoči, ki jo Iran zagotavlja Rusiji, kar so v Washingtonu večkrat izjavili.  Zdaj so glavne obtožbe, da Iran Rusiji dobavlja brezpilotna letala, s katerimi napada kritično infrastrukturo Ukrajine. Dokaz o dobavi brezpilotnih letalnikov, pa tudi o tem, da Rusija uporablja iranska brezpilotna letala, nimajo ne ZDA ne Ukrajina, Moskva in Teheran pa vse to zanikata.

Glede Iran in ruskih lovcev ni skrivnosti. Že pred mesecem dni je Teheran uradno potrdil, da bodo letalske sile države kmalu prejele večnamenske lovce Su-35. Po besedah ​​člana komisije za nacionalno varnost in zunanjo politiko iranskega Medžlisa Shahriyarja Heydarja Iran kupuje letala, ta bodo začela prihajati po iranskem novem letu, ki ga praznujejo 21. marca. Rusija bo dobavila tudi helikopterje ter nekatere obrambne sisteme in rakete.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki