ZDA so letos upokojile 17 bombnikov B-1B lancer

by Urednik

KRČENJE FLOTE STARIH BOMBNIKOV ZA PRIHOD B-21

Poveljstvo Ameriških letalskih sil za globalno bojevanje je dokončalo načrtovano upokojitev 17 bombnikov Rockwell  B-1B lancer, potem ko je zadnje letalo 23. septembra zapustilo letalsko bazo Edwards v Kaliforniji.

Iz Kalifornije je bombnik dolgega dosega B-1B lancer poletel v letalsko bazo Davis-Monthan v Arizoni, preostalih 16 pa služi različnim namenom. Prvo letalo je postalo laboratorij za kopensko integracijo v letalski bazi Edwards, drugo bodo uporabljali kot platforma za vzdrževalno usposabljanje v letalski bazi Tinker. Tretji bombnik je odletel v Wichito v Kansasu na Nacionalni inštitut za letalske raziskave za digitalno kartiranje, četrti pa v letalsko bazo Barksdale v Louisiani, kjer bo del muzejske zbirke Barksdale Global Power.

Preostalih 13 letal bo shranjenih v hangarju 309. skupine za vzdrževanje in regeneracijo letalstva v vesoljski bazi Davis-Monthan (v skladiščenju tipa 4000). Štirje od teh bodo ostali v obnovljivem stanju, ki je skladno s skladiščenjem tipa 2000.

Letošnja upokojitev 17 bombnikov B-1B lancer podpira prizadevanja Ameriških letalskih sil za posodobitev ameriške flote strateških bombnikov, kot je bilo dovoljeno z zakonom o odobritvi nacionalne obrambe. Vseh 17 letal B-1B je bilo umaknjenih iz 62. flote, 45 pa jih je ostalo v aktivni oborožitvi.

“Začetek upokojitve teh zastarelih bombnikov nam omogoča, da utiramo pot bombniku B-21 raider,” je dejal general Kenyon Bell, direktor logistike in inženiringa AFGSC. “Neprekinjeno delovanje v zadnjih 20 letih je naši floti B-1B terjalo davek, letala, ki smo jih upokojili, pa bi vzela med 10 in 30 milijonov dolarjev na letalo, da bi se kratkoročno vrnila v floto. “

Ameriške letalske sile prehajajo s štirih tipov bombnikov na tri – prenovljeni B-52 (skupaj 74), B-2 (19) in bombnik naslednje generacije B-21, katerih prvih 5 prototipov že sestavljajo.  

Pripravil: A. Knific, foto: USAF

Povezani članki