ZDA so Romuniji podarile vojaško transportno letalo C-130H hercules

by Urednik

ROMUNSKE LETALSKE SILE Z DODATNIM LETALOM HERCULES

ZDA so v okviru programa dobav presežkov vojaške opreme (EDA) Romuniji podarile rabljeno transportno vojaško letalo C-130H hercules, je sporočilo romunsko obrambno ministrstvo.

Letalo C-130H hercules, ki je pred tem služilo 120. letalskemu polku Nacionalne garde iz Montane, je vzletelo iz letalske baze Great Falls in pristalo na mednarodnem letališču Baneasa “Aurel Vlaicu” v Bukarešti.

Po pristanku so transportno letalo hercules prevzeli strokovnjaki romunskega podjetja ROMAERO, ki ga prilagodili posebnemu programu vzdrževanja Romunskih letalskih sil. Po posodobitvah bo letalo dodeljeno v službo 901. strateške transportne eskadrilje iz 90. letalske baze in bo opravljalo transportne misije v podporo tako Romunskim letalskim silam kot partnerjem iz vrst zveze Nato.

Romunske letalske sile (Forțele Aeriene Române) imajo tako sedaj v svojem inventarju 6 letal C-130 hercules, štiri modela “B” in dva modela “H“. Ta letala so bila razvita za prevoz vojakov/tovora in medicinsko evakuacijo, lahko pa opravljajo tudi številne druge naloge, kot so podpora zračnemu prevozu, gašenje požarov in pomoč ob naravnih nesrečah. Zaradi svoje dolge življenjske dobe in zanesljivosti je C-130 eno najpomembnejših letal v Združenih državah, uporabljajo pa ga  tudi v več kot 50 državah na svetu, kjer je trenutno v uporabi 872 letal.

C-130H, ki sodijo med najstarejša transportna letala Ameriških letalskih sil, so v uporabi že vrsto let. Medtem ko ZDA letala C-130H zamenjujejo z različicami C-130J super hercules, “upokojena” letala dobavljajo kot donacije ali v majhnih količinah zaveznicam zveze Nato, kot sta Romunija in Poljska, v okviru programa dobav presežkov vojaške opreme – EDA (Excess Defence Articles).

Posledično ZDA tako ne le odstranijo svoje presežke in zastarelo vojaške opreme, ampak tudi povečajo pripravljenost Natovih vzhodnih sil kot odgovor na nedavno povečano aktivnost Rusije na ukrajinski meji in v Črnem morju (ob tem pa prodajajo tudi rezervne dele ipd. za vzdrževanje teh letal v letečem stanju).

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki