ZDA v Turčijo poslale letala A-10 thunderbolt II

by Urednik

Z “UNIČEVALCI TANKOV” A-10 NAD PRIPADNIKE ISLAMSKE DRŽAVE (ISIS)

Ameriška vojska je namestila jurišna letala  Fairchild Republic A-10 thunderbolt II v letalskem oporišču Incirlik v Turčiji, je sporočil predstavnik ameriškega obrambnega ministrstva Peter Cook v torek 20. oktobra 2015.

Cook je dodal, da je namestitev A-10, dvomotornih letal zasnovanih za tesno zračno podporo(imenujejo jih tudi uničevalci tankov oz. leteči tanki), v Turčiji del redne rotacije, ki je bila načrtovana.

V turško letalsko bazo Incirlik je minuli konec tedna prispelo približno ducat letal A-10, analitiki pa pričakujejo, da jih bodo Američani kmalu vključili v vojaško operacijo proti Islamski državi v Iraku in Siriji (ISIS).

Na podlagi julijskega dogovora med ameriškim predsednikom Barackom Obamo in turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoğanom so 12. avgusta 2015 prva letala Ameriških letalskih sil, ki so poletela iz turške zračne baze Incirlik, napadla cilje ISIS-a.

Fairchild Republic A-10 thunderbolt II

Letalo A-10 thunderbolt I je prvič poletelo leta 1972, v uporabi Ameriških letalskih sil (USAF) pa je od leta 1977. Njegova cena je leta 1994 znašala skoraj 12 milijonov dolarjev.

A-10 thunderbolt II je enosedežno dvomotorno jurišno letalo, ki je namenjeno zagotavljanju tesne zračne podpore (CAS) kopenskim silam. Napadajo tanke, oklepna vozila in druge cilje na tleh, zato ga imenujejo tudi uničevalec tankov ali leteči tank. Njegova sekundarna naloga, pa je zagotavljanje zračnega nadzora in vodenje drugih letal v napad proti zemeljskim ciljem. To je prvo letalo Ameriških zračnih sil (USAF) namenjeno izključno za tesno zračno podporo (CAS) zemeljskih sil. Uradni vzdevek izvira iz imena letala Thunderbolt P-47 iz druge svetovne vojne, ki je bil še posebno učinkovit pri misijah CAS.

Pripravil: A. Knific, foto: Dvidhub

Povezani članki