ZDA želijo, da Vietnam prekine vojaško sodelovanje z Rusijo

by Urednik

NEKDANJA AMERIŠKA BAZA CAM RANH BAY V VIETNAMU TRN V PETI PENTAGONA

Ameriško zunanje ministrstvo poziva Vietnam, da prekine vojaško sodelovanje z Rusijo, predvsem naj neha oddajati vojaško letalsko bazo Can Ranh Bay, ki jo ruske leteče cisterne, ki z gorivom oskrbujejo  strateške bombnike, uporabljajo za dotakanje goriva.

Ameriški uradniki pravijo, da se je število poletov ruskih bombnikov v regiji močno povečalo in da je vse več “provokativnih letov” v okolici ameriške vojaške baze Anderson na otoku Guam v Tihem oceanu.

Ameriški general Vincent Brooks je za Reuters povedal, da ruska strateška letala krožijo okoli vojaške baze Anderson na otoku Guam, medtem pa dotakajo gorivo iz letečih tankerjev, ki vzletajo iz vojaške baze Cam Ranh Bay, ki so jo ZDA uporbljale kot letalsko in pomorsko baza med vietnamsko vojno. Brooks trdi, da se je število poletov povečalo po začetku ukrajinske krize, s temi dejanji pa naj bi Ruska vojska kazala svojo vojaško moč in zbirala obveščevalna podatke.

Analitiki menijo, da je vojaška baza Cam Ranh Bay lahko tudi pomemben del strategije Washingtona, da se bolj osredotoči na Azijo, da bi nevtralizirali vedno večji vpliv Kitajske v regiji.

Vietnam ima tako z Rusijo kot ZDA prijateljske odnose in si želi še tesnejše vezi, tudi na  področju obrambe.

 Ameriško zunanje ministrstvo (State Department)  pravi, da spoštuje pravico Vietnama do sklepanja sporazumov z drugimi državami, vendar “smo pozvali vietnamske uradnike, da se zagotovi, da Rusija ne more uporabljati vojaške baze Cam Ranh Bay za opravljanje dejavnosti, ki bi lahko povečale napetosti v regiji.” Vietnamska vlada ni komentirala zahteve ZDA.

Rusi pa odgovarjajo, da ameriška vlada s tem poskuša ustrahovati Vietnam, da prekine vojaško sodelovanje z Rusijo v Pacifiku, čeprav na drugi strani pa ZDA v zadnjih letih v imenu zveze Nato gradijo nove vojaške baze vse bližje ruske meje, poročajo ruski mediji.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki