Združeni arabski emirati naročili 8 brezpilotnih letal P.1HH hammerhead

by Urednik

ITALIJANSKA BREZPILOTNA LETALA NAŠLA PRVEGA TUJEGA KUPCA

Združeni arabski emirati (ZAE) so v Abu Dhabiju na razstavi in konferenci za robotske sisteme UMEX 2016 naročili 8 italijanskih brezpilotnih letal Piaggio P.1HH hammerhead v vrednosti dobrih 361 milijonov dolarjev.

Dogovor za nakup brezpilotnih letalskih sistemov (UAS) srednjega dosega z letalniki Piaggio P.1HH hammerhead je bil podpisan 7. marca 2016. Brezpilotna letala bodo opremljena z EO/IR (Elektro-optično infra-rdečo) kamero, radarskim in komunikacijskim sistemom, v posel pa je vključeno tudi usposabljanje, rezervni deli in vzdrževanje sistema.

Vojska Združenih arabskih emiratov je tako postala drugi naročnik teh letalnikov, potem ko so se za nakup treh sistemov s šestimi letali P.1HH hammerhead že marca 2015 odločile Italijanske letalske sile (več).

Piaggio Aerospace P.1HH hammerhead (kladvenica – vrsta morskega psa) je brezpilotni letalski sistem (UAS) srednjega dosega (MALE – medium-altitude long-endurance), namenjen za obveščevalne dejavnosti, nadzor in izvidništvo (ISR). Poleg letalnika je del sistema tudi kopenska kontrola postaja.

Letalnik P.1HH so razvili na osnovi uspešnega poslovnega letala Piaggio Aerospace P.180 avanti II letal, ki velja za najhitrejše dvomotorno turbopropelersko letalo na svetu (740 km/h). Prav ta zasnova omogoča brezpilotnemu letalu P.1HH, da se povzpne vse do višine 13.700 m, pri nizkih hitrostih(250 km/h) je lahko v zraku do 16 ur in doseže najvišjo hitrost nad 730 km/h.

 Pripravil: A. Knific, foto: Piaggio Aerospace

Povezani članki