Združeno kraljestvo “predstavilo” bojno letalo šeste generacije  

by Urednik

VELIKA BRITANIJA PREDSTAVILA KONCEPT LOVCA TEMPEST

Ekipa Tempest, ki vodi razvoj, in Kraljeve letalske sile (RAF) Velike Britanije sta prikazala podobo novega britanskega bojnega letala šeste generacije.

V izjavi na spletni strani agencije so zapisali, da so imeli glavni izvajalci programa BAE Systems, Rolls Royce, Leonardo in MBDA decembra virtualni sestanek, na katerem so podrobno pregledali trenutno fazo projekta britanskega bojnega letala šeste generacije tempest. V poročilu so dodali, da v okviru projekta tempest trenutno sodeluje več kot 600 organizacij in proizvajalcev, vključno z malimi in srednje velikimi podjetji ter akademskimi organizacijami.

Septembra je direktor za nabavo letalskih sil Združenih držav Amerike Will Roper sporočil, da je Pentagon v tajnosti opravil preizkuse letenja demonstracijskega modela lovca šeste generacije v okviru programa naslednje generacije letala za prevlado v zraku (NGAD).

Julija so Kraljeve letalske sile Velike Britanije na Twitterju prikazale promocijski video lovca šeste generacije.

Julija 2018 pa je francosko podjetje Dassault Aviation na svojem YouTube kanalu objavilo videoposnetek, ki prikazuje evropskega lovca pete generacije. Letalo naj bi nadomestilo lovska letala četrte generacije Dassault rafale in Eurofighter typhoon.

Delo na britanskem projektu bojnega letala tempest se je začelo leta 2018, lovec pa naj bi bil nared leta 2035. Stroške razvoja ocenjujejo na dve milijardi funtov (2,54 milijarde dolarjev). Za vodjo programa novega  letala je bilo imenovano britansko podjetje BAE Systems. Lovca, ki naj bi zamenjal četrto generacijo bojnih letal Eurofighter typhoon, bo odlikovala visoka stopnji avtomatizacije in digitalizacije, prav tako pa bo nosil hiperzvočno orožje.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki