Zračni napad na ISIS v Siriji vodila pilotka iz Emiratov

by Urednik

Majorka Mariam Al Mansouri je prva vojaška pilotka v Združenih arabskih Emiratih

V ponedeljek (21. september 2014) zvečer je v prvem zračnem napadu na cilje Islamske države v Siriji sodelovala tudi pilotka Mariam Al Mansouri, ki je vodila skupino lovcev F-16 letalskih sil Združenih arabskih Emiratov (ZAE), je sporočil njihov veleposlanik v ZDA.

Pilotka majorka Mariam Al Mansouri je bila med prvimi ženskami, ki je diplomirala na letalski akademiji Emiratskih letalskih sil in je postala prvi vojaški pilot ženskega spola v Združenih arabskih Emiratih.

Danes 35 letna Mariam Al Mansouri si je že v srednji šoli želela postati pilotka, kar ji je uspelo leta 2007, ko je diplomirala na Letalski akademiji Khalifa bin Zayed. V zadnjih letih pilotira lovca Lockheed Martin F-16E/F block 60 desert falcon.

“Mansourijeva je polno kvalificirana, visoko usposobljena vojaška pilotka in je vodila misijo letalskega vojaškega posredovanja v Siriji,” je dejal emiratski veleposlanik v ZDA Yousef Al.

Otaiba je ob tem povedal, da so piloti ameriške letala za oskrbo z gorivom v zraku obmolknili za približno 20 sekund potem ko so zaslišali ženski glas v odgovor.

Medtem ko se ženske lahko soočajo z različnimi težavami v konservativni islamski družbi, pa v Združenih arabskih Emiratih priznavajo pomembno vlogo žensk v družbi, kar kaže bistvene razlike v vizijah med sodobnimi in zmernimi muslimani ter skrajneži v muslimanskem svetu. “Mislim, da je za nas zmerne Arabce pomembno, da se okrepimo in zavemo, da je ISIS grožnja zoper nas,” je zaključi veleposlanik Otaiba.

ZDA, ki so načelu koalicije v boju proti Islamski državi v Iraku in Siriji (ISIS), so v zračnih napadih na ISIS na sirskem ozemlju v tem tednu sodelovale z Združenimi arabskimi Emirati, Bahrajnom, Katarjem, Savdsko Arabijo in Jordanijo, ki je tudi potrdila sodelovanje svojih letal pri bombardiranju. V četrtek 25. septembra 2014 so koalicijska letala uničila 12 majhnih rafinerij nafte pod nadzorom Islamske države nadzorovane, so sporočili iz Pentagona.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki