Misija Afganistan – ISAF SIKON 6

40,00 

Avtor: Mitja Močnik

Knjiga MISIJA AFGANISTAN – ISAF SIKON 6 je začela nastajati že med  samim časom avtorjevega službovanja na misiji v Heratu od avgusta 2006 do februarja 2007, končana pa je bila v začetku leta 2008. Je eno prvih takšnih del glede na vsebino in lokacijo v Sloveniji, saj se do sedaj ni še nihče tako podrobno spuščal v opis same države Afganistan, njegovo prebivalstvo in delovanje mednarodnih mirovnih sil v operaciji zveze Nato v tej državi.

Cena: 40,00 eur,

poštnina: 5,00 eur, vsak naslednji artikel poštnina le 1,00 eur

Opis

Knjiga Misija Afganistan – ISAF SIKON 6 (slovenski kontingent 6) je praktično osebna izkaznica Afganistana in opisuje različna področja kot so zgodovina države, delovanje sil ISAF, nastanek in pomen Islama in vloga Mohameda, perzijska poezija in kultura, delovanje Talibanov, geografske značilnosti Afganistana, bolezni, jezik, opis province in mesta Herat ter ravnanje v primeru soočenja z improviziranimi eksplozivnimi napravami. Poleg naštetih vsebin je v knjigi podrobno opisana tudi sovjetsko-afganistanska vojna 1979-1989 z vsemi statističnimi podatki, priložen pa še uporaben priročen slovar s približno sedemsto izrazi in besedami v slovenskem jeziku in afganistanskih jezikih paštu in dari, ki so uporabne v vsakdanjem soočenju z domačimi prebivalci.

V delu avtor opisuje tudi posledice večdesetletnih vojn, ki jih je preživljalo afganistansko prebivalstvo zaradi, pa številnih minskih polj, zaradi katerih so številni otroci postali vojni invalidi brez udov in okončin. Številne pohabljene in invalidne prebivalce zaradi neeksplodiranih ubojnih sredstev srečamo na vsakem koraku te nemirne dežele.

Z zanimivimi barvnimi zemljevidi je razvidna problematika minskih polj v Afganistanu, ki je še vedno vodilni v svetu po tej problematiki, kljub številnim razminiranjem s strani koalicijskih sil.

Drugi del knjige predstavlja avtorjev osebni zelo izčrpen dnevniški zapis, ki podrobno opisuje vsak dan delovanja slovenskega kontingenta in NATO sil v Afganistanu. Vsa poglavja in dnevniški zapisi so obogateni s številnimi fotografijami, ki se navezujejo na vsebino, ter z zemljevidi in načrti.

V knjigi je dokaj podrobno opisna tudi problematika begunskih centrov, tihotapljenja mamil in pridelava opija. Knjigo bogatijo še številni statistični podatki, seznami, razni dokumenti ter obrazložitev uporabljenih strokovnih vojaških kratic v samem besedilu.

Menimo, da je knjiga zelo dobrodošla na knjižnih policah v Sloveniji, zato da se bralec lahko izčrpno seznani z državo Afganistan, njenim prebivalstvom, navadami in kulturo, predvsem pa, da spozna delo in življenje slovenskih vojakov in vojakinj v ti nemirni državi.

O avtorju:

Višji štabni vodnik Mitja Močnik se je rodil 1. 3. 1970 v Šempetru pri Gorici. Najprej je bival v Kanalu ob Soči, potem v Rožni dolini in Ajdovščini, danes pa s sinovoma in ženo živi na Humu v Goriških Brdih. Po poklicu je diplomirani ekonomist, zaposlen v Slovenski vojski od osamosvojitvene vojne za Slovenijo, v kateri je tudi aktivno sodeloval v bojnih akcijah Rožna dolina, Vrtojba, Nova Vas, Ajševica in drugih, za kar je odlikovan z medaljo za hrabrost in drugimi visokimi odlikovanji.

Močnik je tudi predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Brda, član PGD Nova Gorica, OZSČ Nova Gorica, Društva podmorničar itd. Aktiven je pri številnih dejavnostih s področja urejanja Poti miru v Posočju in na Krasu. S slovensko vojaško zgodovino se ukvarja že 36 let, v vojašnici Janka Premrla Vojka v Vipavi je že leta 1992 postavil muzej Soške fronte, ki deluje še dandanes. V zadnjih dveh desetletjih je objavil številne prispevke z vojnozgodovinsko tematiko v različnih časopisih in revijah. Leta 2005 je izdal prvo knjigo z naslovom Komenski Kras 1914-1918 in leto za tem drugo Alice Schalek: Posočje 1916.

V času od avgusta 2006 do februarja 2007 je bil s šestim kontingentom Slovenske vojske na mirovni operaciji v Afganistanu, kjer je podrobno beležil v dnevnik vsakodnevne dogodke.

Dodatne informacije

Teža 0.5 kg
Št. strani

Leto Izida

Jezik

Vezava

ISBN/EAN

Mere izdelka v x š

Založba

Avtor

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Misija Afganistan – ISAF SIKON 6”