Revija Obramba, september 2009

3,84 

Kategorija:

Opis

V reviji Obramba, september 2009, si preberite:

MAKS Airshow 2009

Letošnja po letalski plati zelo zanimiva letalska prireditev, pravi prikaz zmogljivosti in letenja ruskih (čeprav večinoma še sovjetskih) letal. Prolog je bil tragičen, zrušili sta se letali skupine Ruski vitezi, življenje pa je v nesrečnih okoliščinah izgubil vodja akrobatske skupine. Prispevek Boruta Podgorška govori še perspektivah in načrtih ter prodajni9h uspehih ruske letalske industrije.

Pripravljeni in opremljeni

V dolini Završnice pod Karavankami je bila v avgustu taktična vaja 15. Helikopterskega bataljona SV in sil za zaščito in reševanje.

Dogodki meseca

Skratka, tehnične, tehnološke, poslovne in druge zanimivosti s področja obrambe in varnosti.

Kolesniki ali goseničarji

Modernizacija ameriške kopenske vojske

V KoV in sploh v oboroženih silah ZDA je že dlje časa v ospredju razprava o vprašanjih posodobitve opreme in tehnike, med ostalim tudi oklepne. Iz Armed Forces Journala smo povzeli dva prispevka- razmišljanji ekspertov o teh vprašanjih.

Komentar

Energetske igre brez meja

Dr. Klemen Grošelj je tudi v tem poletnem času našel vročo temo, gre za vprašanje energetske varnosti in z njim povezanim dostopom do energetskih virov, kar bo zagotovo krojilo prihodnja razmerja v svetu. Energetska velesila je danes Rusija, ki išče poti za prodajo svojih energentov, predvsem plina, na zahodnoevropski trg, v ospredju našega komentarja sta plinovodov Nabucco in Južni tok, ki se še kako tičeta tudi nas.

Pozitivna selekcija

Ostrostrelstvo v slovenski policiji

Prispevek Borisa Potuška govori o ostrostrelstvu v slovenski Policiji, pa tudi policijskem in vojaškem ostrostreklstvu, o razliki med njima, o začetkih ostrostrelstva v policiji nasploh, predstavlja osnovna načela in standarde delovanja ostrostrelcev. Prispevek govori o zakonskih podlagah in podzakonskih aktih za delovanje ostrostrelcev, o selekciji kadra za ostrostrelce v slovenski policiji in njihovi opremi.

Vojska kot štipenditor

Na MORS potekajo trije načini štipendiranja, nekateri so štipendisti Vlade RS za potrebe MORS, naslednji je lastni sistem štipendiranja, tretji pa je štipendiranje študentov na tujih vojaških akademijah. Prispevek avtorice Natalije Plemenitaš Fuchs opisuje glavne cilje štipendiranja, podaja pa tudi primerjavo s pridobivanjem štipendistov v Hrvaški vojski, na koncu pa še o gospodarski krizi in štipendiranju.

Malček za skoraj vse naloge

Zelo uporabno britansko lahko gosenično vozilo CVR(T)

Britanci sicer umikajo lahke goseničarje iz uporabe, vendar se jim je serija lahkih goseničnih oklepnih vozil, ki jih opisuje avtor Andrej Vilar, zelo izkazala v uporabi. Po prvotni izvidniški verzija je nastala cela družina vozil, katerih imena se začenjajo s črko »s«: scorpion, stryker, scimitar, sultan, samaritan, samson, sabre… .

Boforsov archer

Lokostrelec iz mrzlega severa

Švedski proizvajalec Bofors je hitro sledil francoskemu proizvajalcu GIAT pri projektiranju samovozne havbice na tovornjaku. Tako je nastal prototip samovoznega sistema archer, kombinacija tovornjaka Volvo A25C in Boforsove 155 mm havbice FH77 z 52 kalibrov dolgo cevjo. Prispevek ta rubriko Oborožitveni sistemi in oprema je napisal Rok Ravnak.

Rušilci za obalne vode

Večnamenski rušilci razreda Zumwalt

Rušilci razreda zumwalt (DDG 1000), ki jih v rubriki Oborožitveni sistemi in oprema predstavlja Drago Dakič Prelc, predstavljajo na eni strani novo generacijo večnamenskih površinskih vojnih ladij ameriške vojne mornarice, na drugi strani pa obsežen tehnološko napredni koncept razvoja sodobnih površinskih ladij za 21. stoletje.

Združitev tradicije in sodobnosti

Nove jurišne puške

V zadnjih letih je prišlo na trg relativno malo novih modelov avtomatskih jurišnih pušk, spekter novosti sta pred nedavnim dopolnila še dva nova modela jurišnih pušk. Stanko Arsič govori v svojem prispevku o puškah italijanske Berette ARX-160 in južnokorejskega Deawooja K11.

Veliko več kot le prevoz

Službeni konji policije

Prispevek Adila Huselje govori o zgodovine vojaške in nato policijske uporabe konj, pa o prvih korakih konj v slovenski policiji, pasemski primernosti konj za policijsko delo, o usposabljanjih in pripravah za policijsko delo, o delovnem področju in uporabnosti službenih konj ter o organiziranosti področja dela službenih konj v slovenski Policiji.

Vpliv stresa na razpad enote

Bojni stres – 6.

Gregor Jazbec podaja primer iz druge svetovne vojne, ko so konec leta 1994 Nemci v Ardenih zbrali zadnje moči za protiofenzivo na zahodu. V Ardenih so obkolili in zajeli 106. Pehotno divizijo. Primer razkriva, da bojni stres ne onesposobi samo posamezne vojake, te,več lahko povzroči razpade celih enot, če so na bojevanje nepripravljene.

Mirovni sporazum

Zadnji boji Sujev – 1.

Momo Vukčevič v svojem prispevku prikazuje najpomembnejša dogajanja, ki jih zgodovinarji opisujejo tudi kot 1. In 2. vojno legendarnega indijanskega plemena Sujev (Siuxov) proti ZDA. Razložiti skuša, kako so se nekateri spopadi med Indijanci in priseljenci veliki indijanski premoči navkljub končali prav nerazumljivo. Odločilo je sodobno ognjeno orožje… .

Čiščenje in vzdrževanje

Nekaj praktičnih nasvetov za nego orožja

Kljub sodobnim površinskim zaščitam orožja in uporabi novega streliva brez korozivnih sestavin, je čiščenje orožja še vedno neizogiben sestavni del strelstva. Strelci stare šole, je zapisal avtor Rok Štupar, bi rekli, da se po vsakem streljanju spodobi tudi temeljito čiščenje in oljenje orožja. Pa to še vedno držo?

Dodatne informacije

Teža 0.1 kg

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Revija Obramba, september 2009”