Češka vojska kupuje večnamenske helikopterje

by Urednik

ČEŠKA IŠČE ZAMENJAVO ZA ZASTARELE HELIKOPTERJE

Češka vojska želi z novimi in cenejšimi večnamenskimi helikopterji zamenjati zastarelo floto ruskih bojnih helikopterjev Mil Mi-24/35 hind in poljskih  PZL W-3 sokol, ki jih uporabljajo za iskanje in reševanje.

Kot so pred dnevi oznanili v Češki vojski, načrtujejo nakup 16 do 20 lahkih večnamenskih helikopterjev. Z njimi bi radi nadomestili že kar ostarele bojne helikopterje Mil Mi-24/35 hind za podporo in pa lahke poljske helikopterje PZL W-3 sokol  za prevoze ranjenih in poškodovanih ter iskanje ter reševanje (medevac in SAR). Kot pravijo na češkem obrambnem ministrtvu, ne nameravajo zamenjati bojnih Mi-24/35 s primerljivimi helikopterji, saj so predragi tako za vzdrževanje kot uporabo, zato se odločajo za manjše število lažjih, večnamenskih helikopterskih platform, je izjavil general Petr Pavel, načelnik generalštaba Češke vojske. Novemu helikopterju bodo namenili tako naloge podpore kot naloge bolniških prevozov in iskanju ter reševanju.

Pavel ni povedal, kateri naj bi bil najprimernejši helikopter za Češke letalske sile, iščejo pa platformo, ki bi bila malo lažja in manjša, kot je na primer ameriški UH-60 black hawk, ki jih uporabljajo sosedje Avstrijci. Po besedah češkega generala danes ponuja helikopterje želene kategorije šest proizvajalcev.

Čehi bodo upokojili bojne helikopterje Mi-24/35 v obdobju 2016-2018, ko se bo delu te flote iztekla življenjska doba, preostali del pa bo predrag za nujno nadgradnjo sredi življenjske dobe.

O možnosti za zamenjavo bonih Mi-24/35 s sodobnimi bojnimi platformami, kot je na primer AH-64 apache, pa češki general meni, da so glede na višino proračuna, ki ga država namenja oborožitvi, predragi. Prav tako bi bila predraga nadgradnja helikopterjev PZL sokol, saj obnova enega velja enako kot obnova na primer dveh srednjih transportnih helikopterjev Mil Mi-17.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos, Airplane Pictures

Povezani članki