Iz Ukrajine v Zagreb prispel prvi posodobljeni lovec MiG-21 bisD

by Urednik

Hrvaški lovci MiG-21 prihajajo domov, med njimi bo kmalu tudi »rdeče-bela« kockica…

Prvi hrvaški MiG-21 bis, ki je bil na remontu v ukrajinskem inštitutu v Odesi, je prispel v soboto, 12. april 2014, v tovornjakih v zagrebško vojaško letalsko bazo Pleso.

Pred časom smo pisali o težavah, zgodah in nezgodah s posodobitvijo hrvaških lovcev MiG-21 v Ukrajini. Že tako so jih pestila odlaganja zaradi težav z vgrajevanjem ne najbolj primerne (elektronske) opreme, ki je bila pravzaprav smisel vsega: da postanejo skladni s standardi NATO. Te dni je na zagrebško letališče prispel prvi MiG-21bisD z remonta v Ukrajini. Pripeljali so ga iz ukrajinske Odese na dveh tovornjakih. Sledil mu je prihod ukrajinskih strokovnjakov, ki bodo s hrvaškimi kolegi letalo ponovno sestavili in ga pripravili za prva preizkušanja.

Prav tako je na poti že drugi lovec MiG-21iz flote Hrvaških letalskih sil (Hrvatsko ratno vazduhoplovstvo), za transport pa pripravljajo  še naslednje tri od skupaj prve serije petih nadgrajenih MiG-21. Kot poroča hrvaški spletni portal OBRIS pa so v Ukrajini uspešno preizkusili tudi »kockico«, torej dvosedega MiF-21, ki ste ga številni ljubitelji letalstva zagotovo opazili na kateri od javnih letalskih prireditev. Upamo, da bo kdaj v bližnji prihodnosti »zaparal« tudi slovensko nebo na katerem od javnih nastopov ter vznemiril gledalce, ki njegov zvok začutijo tudi v trebuhu, ko zadrhti trebušna prepona… .

Pripravil: B. Knific, foto: MORH

Usoda hrvaških letal MiG-21 in helikopterjev Mi-8 na remontu v Ukrajini

05/03/2014

Posodobitev hrvaških lovcev MiG-21 v Ukrajini poteka nemoteno, medtem ko dodatnih helikopterjev Mi-8 ne bodo poslali na remont v Sevastopol.

Zaradi zamud dobaviteljev hrvaške oborožene sile še vedno čakajo na letala Mig-21, helikopterje Mi-8 in oklepnike Patria AMV 8×8.

Hrvaške letalske sile bodo bogatejše za 5 “novih” lovcev MiG-21, ki se bodo pridružili trem MiG-21bis D in štirim dvosedim MiG-21UMD

Mozambik, Hrvaška in Indija z lovci MiG-21 še vsaj 10 let
Mozambik modernizira lovce MiG-21 v Romuniji, Hrvaška v Ukrajini, Indija pa odlaša z upokojitvijo.

Črnogorski zračni prostor bodo varovali hrvaški lovci
Hrvaška, Črna gora, Bosna in Hercegovina in Makedonija se dogovarjajo, da bi Hrvaške letalske sile varovale zračni prostor vseh štirih držav.

Povezani članki