Okoli 250 srbskih četnikov se bori na strani pro-ruskih separatistov

by Urednik

SRBI VRAČAJO RUSOM POMOČ IZ LETA 1999

Srbsko-ruske vezi imajo dolgo tradicijo, kar se je izkazalo tudi v bližnji preteklosti, ko je zveza Nato  bombardirala Srbijo leta 1999 in je bila Rusija odločno proti odcepitvi Kosova, po mnenju mnogih pa je Srbija poleg Rusije še edini preostali branik pred prevlado Evrope, Nata in EU. Nič čudnega torej, da so radikalna gibanja marca v Srbiji pozvala k aktivni podpori ruskih pravoslavnih bratov v vojni z Zahodom, ki jo po njihovem mnenju nezakonito vodijo v Kijevu, je zapisal poljski vojaški analitik Marcin Gawęda na spletni strani Defence24.

Srbski četniki so se po koncu krimske krize vrnili domov, nato pa v juniju zopet prišli na pomoč pro-ruskim separatistom v vzhodni Ukrajino, kjer naj bi jih vodil Bratislav Živković, poveljnik srbskega četniškega gibanja Knez Lazar. Po nekaterih podatkih naj bi jih nekaj deset prišlo v juniju, poimenovali pa so se v Slovanski četniški oddelek. Pridružilo pa naj bi se jim še nekaj srbskih prostovoljcev, kot tudi ruskih in bolgarskih. Sodelovali naj bi v spopadih v Lugansku, kjer naj bi tudi ranili devet srbskih in enega ruskega pripadnika te skupine. V drugi polovici julija pa naj bi prispela še večja skupina vojakov četniškega gibanja, v Ukrajini pa naj bi se sedaj borilo okoli 250 četnikov.

Srbska konservativna organizacija Dveri srbske je že 5. marca 2014 ob začetku krimske krize organizirala demonstracije v Beogradu, kot protest proti dejanjem ZDA, zveze Nato in EU. Dveri srbske so podprle Rusi v boju proti nacizmu, antisemitizmu in oživljanju banderovskega gibanja v Ukrajini.

Takrat so člani organizacije Dveri srpske dejali: “Na oblasti v Kijevu so ljudje, ki sledijo tradiciji ukrajinskih nacistov iz druge svetovne vojne. To so privrženci Stepana Bandera, zaveznica Hitlerja. … Nacizem je prišel na oblast v Ukrajini in Ukrajinci so prišli pod oblast ustaškev, fašistov iz Lviva. Vzeli so si oblasti s silo, nezakonito.  …Danes pa grozijo ljudem iz vzhodne Ukrajine, pravoslavnim Ukrajincem in Rusom, jim grozi z pogromov, etničnim čiščenjem, prisilno spreobrnitvijo v katoliško vero.”

Stepan Bander je bil voditelj ukrajinskega odporniškega gibanja oz. Organizacije ukrajinskih nacionalistov med drugo svetovno vojno, ki je sodeloval z nacisti in ga imajo ukrajinski nacionalisti za heroja.

Četniki so prispeli na Krimski polotok (iz Srbije in srbskega dela Bosne in Hercegovine) z namenom, da bi pomagali “bratom” Rusom v vojni med katoličani in muslimani, so pisali mediji v marcu, prihod četnikov pa je močno vznemiril tako krimske Tatare kot katolike. Po navedbah ruske tiskovne agencije ITAR-TASS je takrat na Krim prispela skupina srbskih prostovoljcev, ki je podprl pro-rusko samoobrambno akcijo. Četniki naj bi prišli na povabilo ruskih kozakov, s katerimi imajo odlične kontakte že leta. Četniki, ki so prišli na Krimski polotok, so bili opredeljeni kot člani organizacije Knez Lazar.

Srbsko četniško gibanje je tako pomagalo pro-ruskim separatistom pri zavzetju Sevastopola in vzdrževanju novega reda v mestu – četniki so tako patruljirali po mestu in izvajali kontrolo vozil.

Razloge za neposredno vpletenost na Krimskem polotoku je 7. marca v Sevastopolu na novinarski konferenci pojasnil Milutin Maliszić, predstavnik četniškega gibanja: “Ruski narod je zdaj v podobnem položaju, kot smo bili mi pred leti v Srbiji. Zahod in Evropska unija dajejo denar lokalni opoziciji in govorijo, kako dobro je življenje v Evropi, in to je laži… . Med državljansko vojno v nekdanji Jugoslaviji, so e na srbski strani borili številni prostovoljci iz Rusije, ki so nas podprli kot brate. Naša dolžnost je, da smo z njimi na Krimu.”

Pripravil: A. Knific, foto: Twitter, YouTube

Povezani članki