»Vojaške igre« Nata in Rusije v Črnem morju

by Urednik

LE STRELJAJ OD UKRAJINE POTEKATA DVE POMORSKI VOJAŠKI VAJI

Približno 20 ladij in nad 20 letal ter helikopterjev,  mornariška pehota in obalna artilerija se udeležuje velike vojaške vaje ruske Črnomorske flote, »vojaške igre« pa so se začele sočasno s pomorsko vajo Sea Breez članic zveze Nato na istem območju.

Vajo so začeli 4. julija 2014 in jo izvajajo na celotnem področju Črnega morja, so predstavniki ruskega obrambnega ministrstva sporočili novinarjem. Ministrstvo je še sporočilo, da načrt vaje vključuje številne bojne trenažne postopke, vključno z uničevanjem nasprotnikovih plovil na morju ter organizacijo tako zračne kot obalne obrambe. Vajo vodi admiral Aleksander Vitko. Črnomorska flota bo prav tako izvajala postopke iskanja, detekcije in uničenja nasprotnikovih podmornic.

V sklopu vaje bodo tudi koordinirali delovanja mornariških sil, obalnih enot in letalstva. Kot poročajo, bodo obalne sile skupaj z mornariško pehoto vadile postopke taktičnega napada, medtem ko bo letalstvo angažirano v iskanju in uničevanju nasprotnikovih plovil. Vso postopki enot, posadk plovil in letal naj bi bili zelo podobni realnim bojnim delovanjem, poroča agencija IOTAR Tass. Vodstveni kader naj bi izboljšal znanje in veščine odločanja v hitro spreminjajočem okolju, kot predvideva scenarij »vojne igre«. Prvi dan, 4. julija, so izstrelili šest manevrirnih raket »moskit« (3M82 / Kh-41 / SS-N-22 sunburn) in »malakhit«( P-120 / 4K85 / SS-N-9 siren), vse so »dosegle« svoje cilje in jih neposredno zadele. Lovski bombniki Su-24 pa so napadali cilje na površini morja.

Prav tako je 4. julija zavezništvo NATO v Črnem morju začelo redno letno vajo »Sea Breez«. Vadbeno skupino sestavljajo plovila iz več držav, vključno s Turčijo in ZDA. Ruski vojaški izvedenci  to vajo označuje kot neposredno ogrožanje nacionalne varnosti. »Vojne igre« zavezništva bodo potekale v severnem delu Črnega morja  do 13. julija 2014.

Vojaška vaja zveze NATO Sea breeze 2014 v Črnem morju

Nekaj podobnega se je prejšnji mesec dogajalo na področju Baltiškega morja, kjer so ravno tako vzporedno potekale vaje sil držav Nato in ruskih oboroženih sil. Natova vojaška vaja v Litvi pa je bila po ruskem mnenju pomenila hud pritisk zavezništva na Rusijo ob ukrajinski krizi. Rusija je prav tako odgovorila z vojaškimi vajami svojih sil.

Deset ruskih proizvajalcev obrambne industrije se bo predstavilo na sejmu MILEX – 2014 , med njimi bodo tudi JSC “Rosoboronexport”, JSC “SPC” Uralvagonzavod “, JSC” NPO “SPLAV” in JSC “NPO” PRIBOR “. Kot poročajo iz tiskovnega središča prireditve, bo na njej samo 218 razstavljavcev. Najzanimivejši proizvod bo Uralavagonzavodova nadgradnja tanka T-72, z novim balističnim računalnikom, opremljenim s termovizijo, namenjen pa je tuji trgom. Mednarodni oborožitveni sejem bo potekal v beloruskem Minsku med 9. in 12. julijem v organizaciji Državnega industrijskega komiteja Republike Belorusije.

 Pripravil: B. Knific, foto: Military photos

VIDEO: Vojaške vaje Črnomorske flote Ruske mornarice, julij 2014

Povezani članki