Revija Obramba, junij 2016

by adminOBR
revija-obramba-junij-2016-naslovnica

VSEBINA REVIJE OBRAMBA, JUNIJ 2016:
3 UVODNIK
4 REŠEVANJE TEŽAV OBRAMBNEGA SISTEMA ALI ŠE EN ZAKON ZARADI ZAKONA
8 POTAPLJANJE V ŽIVO: OB KAMENJAKU POTOPILI ADMIRALSKO LADJO VIS
10 Skratka
17 ITALIJA IN NJEN VARNOSTNI SISTEM V PRIHODNOSTI
20 PRVI POLK MORNARIŠKIH LOVCEV MIG 29K/KUB
24 TANKISTI IN TANKI SV NA TEKMOVANJU V NEMČIJI

SPECIALIST
27 NOVA RUSKA VOJNA DOKTRINA IN HIBRIDNE VOJNE
34 VERTIKALNI MANEVER PRIHODNOSTI V KOV ZDA
39 SOSNA
43 RDEČE ZVEZDE NA MODREM NEBU
48 160 ČASTITLJIVIH LET
51 ZAČETEK VZPONA
54 ORGANIZIRANOST OŠTO SEVNICA ZA PRIMER UKREPANJA JLA Z NAMENOM ODVZEMA DOKUMENTACIJE NABORNIKOV

KALIBER
58 REVOLVERJI BELGIJSKEGA KONSTRUKTORJA LEVAUXA
63 BERGMANN IN DREYSE – NEMŠKI PUŠKOMITRALJEZI V VELIKI VOJNI – 2.

[row] [col width=”six”]

Reševanje težav obrambnega sistema ali še en zakon zaradi zakona
Zakon o obrambi (zakon) je eden tistih zakonov, ki ga mora skladno z Ustavo potrditi dvotretjinska večina v državnem zboru. In prav je tako. V tem zakonu gre pač za določila, ki so ključna za obstoj države, za določila, ki državljankam in državljanom zagotavljajo mir in stabilnost, ki sta seveda podlagi za blagostanje ljudi, napredek družbe in razvoj države. Zato je dobro, da o tem odloča velika večina, saj bi morala določila zakona biti pomembna za vse ljudi oziroma za vse politične stranke ne glede na usmeritev. Preprosto povedano, zakon si lahko razlagamo kot temelj hiše, ki ji zagotavlja stabilnost in je ne glede, ali se bo hiša nagibala malce v levo ali v desno, zmeraj isti.

Italija in njen varnostni sistem v prihodnosti
V eni izmed prejšnjih številk Revije Obramba smo predstavili aktualna varnostna vprašanja in izzive Poljske ter možne odgovore nanje. In če se Poljska ukvarja predvsem z realno možnostjo ruskega vmešavanja v njene notranje zadeve, se Republika Italija sooča s povsem drugačnimi problemi, ki izvirajo z območij severne Afrike in Bližnjega Vzhoda. Nekdanji italijanski obrambni minister (v letih 2011–2013) ter predsedujoči Vojaškemu odboru Nato med leti 2008 in 2011, upokojeni admiral Giampaolo di Paola, je podal zanimiv pogled na izzive in predloge za rešitev.

Nova ruska vojna doktrina in hibridne vojne – normativi in stvarnost
Pogledi ruskih vojaških strokovnjakov na odnos človeka in tehnike so danes še bolj kot nekoč utemeljeni z »organskim spojem«, ki v vojni in v oboroženem boju omogoča uspešno in učinkovito doseganje rezultatov. Ta spoj ima različne oblike v konkretnih vejah oboroženih sil, pri tem pa se vedno izhaja iz monolitnosti tega spoja in iz načela, da je vloga človeka tem bolj izražena, čim večje zmogljivosti imata orožje in oprema. Ob tem se upošteva, da na sedanji stopnji razvoja orožij − vzporedno z naraščanjem ognjenih, manevrskih in zaščitnih zmogljivosti − vse bolj raste vloga informacijskih zmogljivosti, ki jih nudijo računalniki, računalniški programi (še posebej programi umetne inteligence − angl. Artificial Intelligence), senzorji različnih vrst, sredstva za zvezo ter mreže, v katerih so medsebojno povezani posamezniki, enote, združeni sestavi enot (vseh vej oboroženih sil) ter štabi in poveljstva, ki načrtujejo in izvajajo bojna delovanja.

Vertikalni manever prihodnosti v KoV ZDA
V ZDA se je že pred časom razvnela tekma za veliko naročilo Kopenske vojske (KoV) ZDA. Gre namreč za zamenjavo obstoječe helikopterske flote, ki naj bi jo v prihodnosti (verjetno po letu 2030) zamenjal bodisi nov helikopter bodisi pa dvoživka – letalnik s prekucnima rotorjema. Gre za posel, ovrednoten na kar 100 milijard dolarjev. Na eni strani se za naročilo potegujeta Boeing in Sikorsky s projektom SB-1 defiant, nasproti pa je združeno moštvo Lockheed Martin in Bell Helicopter s konvertiplanom V-280 valiant. Sicer nič nenavadnega, če se konec lanskega leta ne bi zgodila pripojitev Sikorskega Lockheed Martinu in tako se je eden najuglednejših ameriških in svetovnih helikopterskih proizvajalcev Sikorsky znašel na obeh bregovih hkrati.

[/col] [col width=”six”]

Novi ruski raketni sistem začne obrambe kratkega dosega SOSNA
Za rusko vojsko je bilo že v devetdesetih letih prejšnjega stoletja jasno, da mora posodobiti zračno obrambo kopenskih enot, da bi se lahko učinkoviteje zoperstavila vse močnejšim zračnim silam zveze Nato. Te so učinkovitost kazale v mnogih vojnah, kjer pa nasprotnik ni imel v zraku svojega letalstva, zračna obramba pa je bila bolj ali manj zastarela. Največja potreba po zamenjavi se je kazala pri raketnem sistemu zelo kratkega dosega strela-10, ki je zaradi prekratkega dosega pravzaprav neučinkovit proti sodobnim grožnjam.

160 častitljivih let MARIBORSKE KADETNICE
V senci številnih obletnic dogodkov iz slovenske zgodovine smo se konec aprila, prav na dan odpora proti okupatorju, spomnili, da je bila pred 160 leti v Mariboru slovesno odprta ena najlepših in najstarejših stavb, ki jih danes uporablja Slovenska vojska. V njej je na ta dan začel delovati kadetski inštitut, danes pa v njej deluje Center vojaških šol Slovenske vojske, katerega enoti sta tudi Vojaški muzej Slovenske vojske in Knjižnično-informacijski in založniški center. Kadetnica je vpisana tudi v Register nepremične kulturne dediščine Republike Slovenije kot profana ali posvetna stavbna dediščina.

Revolverji žepnega formata se vračajo
Dvovrstni okvirji so podvojili ognjeno moč polavtomatskih pištol, uporaba polimerov pa je precej zmanjšala njihovo maso, kar je postal ob izpopolnjenih sistemih proženja in izpopolnjenih varnostnih elementih več kot prepričljiv argument, da so se zanje v drugi polovici dvajsetega stoletja odločili skoraj vsi službeni uporabniki.

PARABELLUM, GAST IN DRUGI
Za konec serije člankov o puškomitraljezih velike vojne smo pustili nekaj zanimivih, vendar malo uporabljanih nemških konstrukcij pa tudi najpomembnejša tovrstna orožja nasprotnikov, ki so jih Nemci (zaplenjena) vključili v svoje formacije.

[/col] [/row]

[button type=”large” color=”black” rounded=”1″ link=”http://www.obramba.com/spletna-prodaja/letnik-2016/revija-obramba-junij-2016/” ]Nakup revije[/button]

Povezani članki