Revija Obramba, maj 2016

by adminOBR

3 UVODNIK
4 Intervju: podpolkovnik Franc Kalič, poveljnik 10. PEHP
8 Dvajset let Desetega
– Fotokronika
10 Skratka
16 Doajen slovenske vojaške znanosti
– 80-let prof. dr. Antona Žabkarja

OSREDNJE TEME
18 OZN v pričakovanju sprememb
– Aktualni komentar
19 Nacionalna varnost v luči ruskega ekspanzionizma
– Poljski pogled na lastno varnost

SPECIALIST
26 Ruski pomorski in zračni oskrbovalni mostovi – »rešilni pas« Asadovega režima
35 JF-17 thunder
– Kitajsko-pakistansko večnamensko bojno letalo
41 Vitezi ponovno z zvezanimi rokami
44 Pentagonov novi lahki jurišnik/letalo za podporo
50 Zahodnoštajerska pokrajina
– Vojaška obramba Slovenije – 3.
54 Razvoj poučevanja vojaških ved v Srednji Evropi
– Ob 250-letnici prvih predavanj vojaške arhitekture

KALIBER
58 Revolverji belgijskega konstruktorja Levauxa
– IWA 2016
63 Bergmann in Dreyse
– Nemški puško mitraljezi v veliki vojni – 2.

[row] [col width=”six”]

Intervju – Tri vrednote Desetega: zvestoba čast in pogum
Udarni 10. PEHP Slovenske vojske letos praznuje že dvajseto obletnico delovanja: 27. maja, pred dvajsetimi leti, je bila namreč podpisana odredba o imenovanju skupine častnikov, ki so začeli oblikovati novo enoto. Enoto smo v začetku spremljali kot 10. bataljon za mednarodno sodelovanje (spomnim se njihove prve predstavitve javnosti na Počku). Zatem so ga preimenovali v 10. motorizirani bataljon, ki je bil »nabor« kadrov za mednarodne mirovne misije, še zatem pa v današnji 10. pehotni polk. Jubilej, več kot vreden obeležja, ki smo mu posvetili pogovor z aktualnim poveljnikom enote, Francem Kaličem.

KAPITAN PROF. DR. ANTON ŽABKAR, 80-LETNICI NA ROB
Okoliščine in razmere, v katerih vojaki in vojaške enote delujejo ter se izobražujejo in usposabljajo, se v zadnjih letih vedno hitreje spreminjajo, spreminjajo pa se tudi okoliščine, zaradi katerih so vedno zahtevnejši. Kompleksnost kriznih razmer in negotovost poteka konfliktov sta bistveni značilnosti sodobnih in tudi prihodnjih okolij, v katerih bo delovala vojska oziroma njeni posamezniki in enote. Vojska se že danes pripravlja za številne, med seboj prepletene in raznolike naloge, ki zagotavljajo narodno obrambo, sodelovanje pri zaščiti in reševanju, delovanje v okviru kolektivne obrambe in sodelovanje v operacijah pod vodstvom Nata, EU in OZN.

OZN V PRIČAKOVANJU SPREMEMB
V dneh sredi aprila so na sedežu Organizacije združenih narodov v New Yorku potekala za to organizacijo neobičajna dogajanja. Državam članicam Varnostnega sveta so se prvič v zgodovini več kot sedemdeset let stare svetovne organizacije predstavile kandidatke in kandidati za položaj generalnega sekretarja. Do zdaj so jih izbirali daleč od oči javnosti. Tokrat so na kratko, v približno desetih minutah, predstavili svoje poglede na vodenje OZN in potem odgovarjali na vprašanja veleposlanikov držav članic Varnostnega sveta in tudi širše javnosti.

Poljska nacionalna varnost v luči ruskega ekspanzionizma
Eden glavnih, če ne celo največji varnostni izziv za Poljsko zadnja leta predstavlja agresivni ruski ekspanzionizem v neposredni okolici. Tomasz Szatkowski je kot direktor Inštituta za nacionalnovarnostna vprašanja o tem pred časom podal stališče, da mora Poljska korenito reformirati nacionalnovarnostni sistem. Migrantska kriza v Sredozemlju sicer deloma vpliva tudi na poljsko nacionalno varnost, a glavna ostaja grožnja konflikta med zahodom in vzhodom. Slednji bi se zagotovo odvijal v severnoevropski ravnici, del katerega je tudi Poljska. Poljska se je zaradi solidarnosti do zaveznic aktivno angažirala v boju poti ISIS-u, a v zameno pričakuje zaščito v primeru spora med Natom in Rusijo.

[/col] [col width=”six”]

Logistična podpora od izbruha sirijske krize do ruskega vojaškega posega – Sirski vojaški poligon – 3.
Opazovalci, ki so med t. i. arabsko pomladjo spremljali razvoj dogodkov na razširjenem Srednjem vzhodu (angl. Broader Middle East = BME), so že pred tem pogosto omenjali, da tudi v Siriji obstajajo trenja med sirijskim režimom in opozicijo, a so ob tem vedno tudi navajali podatke o močni in trdni sirijski vojski in varnostnih silah kot zanesljivi in trdni opori režima Bašarja al Asada. Opozarjali so tudi na potekajočo posodobitev sirijske vojske; poudarek je bil na tem, da se je po letu 2000 začela postopno oboroževati z novejšimi ruskimi orožji (predvsem s protioklepnimi in protizračnimi raketami, balističnimi raketami iskander, lovskimi bombniki MIG-29 SMT in podmornicami amur-1650), s katerimi naj bi zamenjala zastarela sovjetska orožja, ki so pred tem prevladovala v njenem arzenalu.

KAKŠNO BO PRIHODNJE AMERIŠKO PROTIVSTAJNIŠKO LETALO
V prejšnji številki smo pisali o ameriškem natečaju za novo reakcijsko dvosedo izpopolnjeno šolsko letalo, tokrat bomo o morebitnem prihodnjem lahkem jurišniku, ki ga v ZDA označujejo preprosto z A-X. Naj že na samem začetku poudarimo, da pri tem nikakor ni mišljena neposredna zamenjava za bojiščne jurišnike A-10 warhog, katerih vlogo naj bi v prihodnje prevzeli F-35 JSF, čeprav je to precej dvomljivo. Ker so tako načrtovali že ob začetku snovanja projekta JSF, v tem vmesnem času dveh desetletij (in še nekaj več) sploh niso iskali razvojne rešitve za novo jurišno letalo – letalo za bojiščno podporo – niti ni bilo razpisa za tovrstno letalo.

Razvoj poučevanja vojaških ved v Srednji Evropi
Vojaške vede so se nekoč v visokih šolah predavale in opisovale pod nazivom vojaška arhitektura (Architectura Militaris). Spadale so v območje znanj profesorjev matematike, kot samostojni predmet pa so jih začeli predavati komaj po terezijanskih reformah sredi 18. stoletja, pred eno četrtino tisočletja. Slovenske dežele so njega dni v 17. in prvih treh četrtinah 18. stoletja imele dostop skoraj izključno do visokih jezuitskih šol. Spadale so v območje avstrijske jezuitske province, od katere se je na začetku tridesetletne vojne osamosvojila češka jezuitska provinca.

BERGMANN IN DREYSE: NEMŠKI PUŠKOMITRALJEZI V VELIKI VOJNI – 2.
Kljub teži in nerodnosti je lahki mitraljez maxim MG 08/15 do konca prve svetovne vojne brez konkurence ohranil mesto osnovnega puškomitraljeza nemške vojske. Toda vojne potrebe so bile velikanske in Nemci so bili prisiljeni občasno uvajati v oborožitev (posebej pred koncem vojne) tudi druge razpoložljive konstrukcije lahkih mitraljezov, vključno z zaplenjenimi, predvsem danske madsne (RO 2/2016) in britanske lewise (RO 1/2016).

[/col] [/row]

[button type=”large” color=”black” rounded=”1″ link=”http://www.obramba.com/spletna-prodaja/letnik-2016/revija-obramba-maj-2016/” ]Nakup revije[/button]

Povezani članki