Revija Obramba, september 2015

by adminOBR

[tab title=”Kazalo vsebine”]

3 UVODNIK
4 INTERVJU: Major Ernest Pleh, predsednik Območnega združenja slovenskih častnikov Ormož
8 Hvala za prečudovito vojaško poroko
9 SKRATKA

OSREDNJE TEME
15 Konec stabilnosti ali celo miru za Evropo
– Aktualni komentar

18 Kitajski umetni otoki v Južnokitajskem morju
– Potencialno pacifiško vojaško žarišče
2424 Nova Pipistrelova tovarna
– Ivo Boscarol: lepo je biti pionir, a težko od tega živeti

SPECIALIST
27 Oklepni vlaki – nekoč in danes
– Odhod v muzej ali vrnitev na strateško sceno
37 Koncept in uporabni potencial robotskih strojev
– Rojenje
43 T-27, T-38 in T-26
– Sovjetske tankete in lahki tanki – 1.

49 Evropa bo znova poskušala zagnati razvoj lastnega UAV
– Oblikovanje modela za določanje optimalne uporabe brezpilotnih letalnikov
51 Škorpijonovo leto
– Lahko (in poceni) jurišno-šolsko letalo Textron AirLand
54 Evolucija prihaja
– Svetilka Olight S1 baton
56 Izgon Nemcev iz Afrike
– Največje bitke 2. svetovne vojne
60 RPG-7

KALIBER
63Pištole v službi konjenice

[/tab]
[tab title=”Vsebina”]

[row] [col width=”six”]

V POSLANSTVO ZVEZE SLOVENSKIH ČASTNIKOV SPADA TUDI VZGOJA MLADIH

Območno združenje slovenskih častnikov Ormož je letos že drugič zapored izvedlo terensko usposabljanje dijakov srednjih šol in gimnazij iz vsebin samozaščite in preživetja. Gre za usposabljanje iz teoretičnih vsebin v prvem delu ter v nadaljevanju za izvedbo večdnevnega terenskega usposabljanja iz vsebin, potrebnih za osnovno preživetje in sopomoč. Na podlagi dosedanje izvedbe in odzivov srednješolskih izobraževalnih ustanov lahko potrdimo velik interes po uvedbi teh vsebin v izobraževalne procese. Kako je potekal dosedanji razvoj predmeta Samozaščita in preživetje ter kakšna je perspektiva le-tega, smo se pogovarjali s predsednikom Območnega združenja slovenskih častnikov Ormož, majorjem Ernestom Plehom.

KONEC STABILNOSTI ALI CELO MIRU V EVROPI?

Slabih novic kar ne more biti konec. Po evropskih sredstvih množičnega obveščanja se kar vrstijo članki o hudi begunski krizi, o brodolomih ladij s temi nesrečniki med Libijo in Italijo, o množicah, ki poskušajo prek Turčije, Grčije, Makedonije priti v obljubljeno deželo Evropo. Ta je, seveda le v primerjavi z nemirnim Bližnjim vzhodom, še vedno oaza miru in tudi gospodarske trdnosti. Res ima tudi svoje krize, kot je na primer grška, vendar jo ima večina beguncev z Bližnjega vzhoda, iz Afrike, Iraka, Afganistana, Pakistana še vedno za območje, kjer so razmere za normalno življenje precej boljše kot pri njih doma.

KITAJSKI UMETNI OTOKI V JUŽNOKITAJSKEM MORJU

Kitajska je leta 2014 začela graditi sedem umetnih otokov na koralnih grebenih na območju Spratlyjevega otočja, ki si jih lastijo Kitajska, Tajvan, Filipini, Vietnam, Malezija, Indonezija in Brunej. Gradnja otokov je povzročila veliko napetost med Kitajsko na eni strani ter Filipini in ZDA na drugi strani. Filipini so dali ta spor na mednarodno arbitražo, Kitajska pa je arbitražo zavrnila in dopušča samo dvostranske pogovore s Filipini. Zanimivo pri tem pa je, da Filipini niso sprožili spora proti Vietnamu, ki je tudi okupiral nekaj filipinskih otokov.

OKLEPNI VLAKI – NEKOČ IN DANES
Znano je, da sta nastanek in razvoj oklepnih vlakov imela določen časovni zamik za začetkom uporabe železnice za vojaške namene. Parne lokomotive in potniške ter tovorne vagone so namreč sprva uporabljali le za hitre transporte in oskrbo kopenske vojske na velikih razdaljah že Prusi leta 1846, kasneje pa so jih posnemali tudi mnogi drugi. Prvi oklepni vlaki (angl. armoured trains) in železniška artilerija (angl. railway artillery) so bili uporabljeni v bojih šele 20 let za tem, in sicer ne v Evropi (čeprav je imela najgostejšo železniško mrežo in je prva začela uporabljati železnico za vojaške namene), temveč v Severni Ameriki – med ameriško državljansko vojno (1861–1865).

KONCEPT IN UPORABNI POTENCIAL ROBOTSKIH ROJEV

Robotika rojev (angl. swarm robotics) je neposredno povezana z raziskavami bioloških rojev (angl. natural swarms), umetnega življenja (angl. artificial life), z umetno inteligenco (angl. artificial intelligence) ter inteligenco roja (angl. swarm intelligence). Sprva so bile raziskave robotike rojev osredotočene na študije ter potrditev raziskav bioloških rojev. Sodelovanje med robotiki in biologi je omogočilo prve uspehe na področju robotike rojev, ki je kmalu postalo samostojno raziskovalno področje. V zadnjih letih je področje raziskav robotike rojev doživelo precejšen premik od teoretičnih in biološko navdihnjenih področij k inženirskim uporabnim področjem robotike, torej v smer razvoja orodij in metod ter robotiziranih sistemov, namenjenih reševanju realnih nalog oziroma problemov v realnem okolju. Zanimanje oboroženih in varnostnih sil za robotske roje ni presenetljivo glede na njihov obetavni uporabni potencial.

[/col] [col width=”six”]

SOVJETSKE TANKETE IN LAHKI TANKI T-27, T-38 IN T-26

Kot večina držav je tudi Sovjetska zveza vstopila v 2. svetovno vojno z večinoma lahkimi tanki in tanketami, zato je bil rezultat operacije Barbarosa tak – kot je bil: za Rdečo armado katastrofalen. Lahki tanki so bili namenjeni podpori pehoti in pa izvidovanju, kasneje tudi za večje in samostojne oklepne formacije. Sovjetska industrija oklepnikov je v Krasnoem Somrovu med letoma 1919 in 1921 naredila 15 kopij francoskega tanka Renault FT-17, tanki so bili znani pod nazivom MS – najpogosteje pa kot »ruski renault« s Fiatovim motorjem s 40 KM. Vsi so dejavno sodelovali v ruski državljanski vojni. Od leta 1927 do 1943 je Sovjetska zveza izdelala, kupila licenco ali preprosto kopirala 11 lahkih tankov in tanket, ki so (kar je bilo voznih) vsi sodelovali v 2. svetovni vojni.

ŠKORPIJONOVO LETO

Izvidniško in jurišno letalo škorpijon (scorpion), predstavljeno evropski javnosti na junijski letalski prireditvi Paris Air Show v pariškem predmestju Le Bourgetu, je evropsko predstavitev ponovilo še v mesecu juliju na največjem srečanju vojaških letal in letalstev z vsega sveta, Royal International Air Tattooju v Fairfordu v osrednji Angliji. Ameriški proizvajalec Textron (kamor na primer spadata tudi Cessna in pa Bell) išče kupca za to za današnje čase razmeroma poceni bojno letalo za manj kot 20 milijonov dolarjev in za ceno operativne ure 3000 dolarjev, kar je bistveno manj, kot so cene današnjih bojnih letal, in celo manj, kot je cena današnjih izpopolnjenih šolskih letal.

EVOLUCIJA PRIHAJA

Med najnovejšimi proizvodi podjetja Olight Technology s septembrom prihaja najmanjša svetilka z izjemnimi 500 lumni svetlobnega toka. Olight S1 sodi med najmanjše svetilke na svetu, pa kljub temu zmore več kot konkurenti.

RPG-7

RPG, ročni granatomet s protitankovskim izstrelkom in stabiliziranimi krilci je spremenil zgodovino vojskovanja in bojevanja takoj, ko se je leta 1961 pojavil. Tudi zaradi tega je “nastopil” v številnih hollywoodskih filmskih zgodbah, ki so ga dodobra popularizirale. “Klasika” je film Rdeča zora iz osemdesetih let, v katerem ameriški vojak, sicer študent, z zaplenjenim raketometom RPG razstreli sovjetski tank. Videli ga boste tudi v številnih vojaških video igricah. Dejansko je RPG-7 eno najučinkovitejših orožij na našem planetu zaradi svoje učinkovitosti, preprostosti in ubojne moči. Morda je danes za posameznika po razširjenosti in dostopnosti takoj za avtomatsko puško kalašnikov …

PIŠTOLE V SLUŽBI KONJENICE

Mladi angleški častnik Winston Churchill si ni uspel izboriti mesta v poveljniški sestavi lorda in maršala Horatia Herberta Kitchenerja, ki je konec devetnajstega stoletja na čelu angleško-egiptovske vojske vodil operacijo proti upornim dervišem v Sudanu. Zahvaljujoč svoji pregovorni vztrajnosti, pa tudi dejstvu, da je bil dopisnik uglednega časnika Morning Post, je Churchill vendarle dobil dovoljenje za sodelovanje v operacijah kor “nadštevilni častnik” v 21. brigadi lahke konjenice – suličarji. To je pomenilo, da je imel približno podobne zadolžitve kot redni častnik skladno s svojim činom, je pa moral sam financirati celotno opremo, od vojaške do (morebitne) pogrebne.

[/col] [/row]
[/tab]
[/tabs]

[button type=”large” color=”black” rounded=”1″ link=”http://www.obramba.com/spletna-prodaja/letnik-2015-revija-obramba/revija-obramba-avgust-2015/” ]Nakup revije[/button]

Povezani članki