Revija Obramba, marec 2016

by adminOBR

3 UVODNIK
4 INTERVJU: TOMAŽ LAVTIŽAR – PREDSEDNIK CISOR
8 FOTOUTRINEK: 132. gorski polk SV
10 SKRATKA

OSREDNJE TEME
17 Težko iskanje miru – Aktualni komentar
20 KLUB IN KALIBR
– Novi ruski manevrirni raketi
24 TEHNOLOŠKI DEMONTRATOR ALI LOVEC PRVE BOJNE ČRTE

SPECIALIST
27 SIRIJSKI VOJNI POLIGON
35 RUSIJA NADGRAJUJE VOJAŠKO MOČ
38 SLOVENIJA : HRVAŠKA
– Milanovićev tajni načrt za kompromitiranje arbitraže?
40 ANATOLIJ NIKOLAJEVIČ KVOČUR
– Letalske legende
43 »A2/AD«
– Japonski načrt za obrambo izpostavljenih oddaljenih otokov
46 OHRANITEV AMERIŠKE MOČI PO OBAMI
51 OB 100-LETNICI SMRTI ERNSTA MACHA, OB 150-LETNICI IZUMA TORPEDA
55 VZPOSTAVLJANJE SUVERENOSTI NA VOJAŠKEM PODROČJU
– Vojna za obrambo slovenske suverenosti – 1- del.

KALIBER
59 DELOVNI KONJ WERMACHTA
– Pištola Walther P38
61 MITRALJEZI ANGLEŠKEGA PODJETJA VICKERS
– Mitraljezi velike vojne

[row] [col width=”six”]

Pogovor s predsednikom CISOR-ja, višjim praporščakom v pokoju Tomažem Lavtižarjem
Slovenija je junija 2014 prevzela dvoletno predsedovanje Mednarodni organizaciji podčastnikov rezervne sestave − CISOR. V okviru predsedovanja je Slovenija že izvedla štiri dejavnosti in dogodke. Začelo se je s kongresom CISOR-ja v Kadetnici Maribor, sledili so srečanje predsedstva v Centru odličnosti za gorsko bojevanje Poljče, tekmovanje v vojaških disciplinah in veščinah članov nacionalnih častniških, podčastniških in vojaških ekip v Vipavi, nazadnje pa se je oktobra 2015 sestalo delovno predsedstvo v Novem mestu. Načrtujejo pa še tridnevni osnovni tečaj iz preživetja v naravi do letošnjega junija, ko bo Slovenija predsedovanje predala nacionalni organizaciji finskih rezervistov.

TEŽKO ISKANJE MIRU

Sirija je že nekaj časa sinonim za vojno in najtežjo varnostno krizo. Neusmiljeni spopadi v tej državi, to je le še na papirju, trajajo že pet let in do zdaj so terjali več kot četrt milijona smrtnih žrtev. Velika večina med njimi je bilo seveda civilistov, več kot polovica prebivalcev predvojne Sirije, približno 12 milijonov ljudi(!), pa je zaradi vojne pobegnila s svojih domov, veliko tudi v sosednje države in naprej. Ta »naprej«, to gibanje sirskih beguncev proti državam Evropske unije pa je razgalilo nemoč te zveze držav, ki zdaj mrzlično išče načine, kako zaustaviti dotok beguncev, kako zavarovati meje, kako ločiti »prave« begunce od ekonomskih migrantov … Če bi Evropska unija toliko energije kot v to, kar sicer ni prineslo veliko rezultatov, vložila v iskanje miru ali vsaj trajne prekinitve sovražnosti v Siriji, bi bilo stanje v tej državi verjetno boljše.

RAKETE KLUB IN KALIBR

Z vojno v Siriji so v ospredje zanimanja medijev prišle nove ruske manevrirne rakete kalibr, ki so jih na cilje terorističnih skupin v Siriji izstrelili iz ladij v Kaspijskem morju, zadnji napad s temi raketami pa je izvedla nova podmornica Črnomorske flote Rostov na Donu razreda kilo iz Sredozemskega morja med plovbo iz Severnega morja proti domačemu oporišču v Sevastopolu na Krimu. Napadi manevrirnih raket kalibr, kot tudi manevrirnih raket, izstreljenih iz strateških bombnikov Tu-160 in Tu-95MS, so se izkazali za zanesljive in natančne.

Tehnološki demonstrator ali samo lovec prve bojne črte?
Japonski demonstrator napredne tehnologije (eksperimentalnega) letala z oznako ATD-X ali X-2 shinshin naj bi v teh dneh poletel z letališča v Nagoyi do letalske baze Gifu, je pred mesecem sporočilo japonsko obrambno ministrstvo. Gre za krstni polet prototipnega visokotehnološkega preizkusnega letala in prvi (večji) korak proti japonskemu radarsko slabo zaznavnemu – stealth – lovcu pete generacije. Toda kljub vsemu nikakor ni nujno, da bo to letalo kdaj koli operativno in postalo lovec prve bojne črte.

[/col] [col width=”six”]

SIRIJSKI VOJNI POLIGON
Znano je, da v obdobjih miru proizvajalci vojaških orožij in opreme že pred njihovo serijsko proizvodnjo zelo temeljito preizkušajo svoje prihodnje končne izdelke. Prizadevajo si ugotoviti, ali so orožja in oprema dosegli iskano kakovostno raven, ali so zanesljivi in kako se jih mora vzdrževati, da jih bodo uporabniki v enotah lahko uspešno uporabljali čim dlje časa. Pri tem imajo odločilno vlogo posebne komisije mešane sestave; v njih so ne samo konstruktorji in proizvajalci, ampak tudi predstavniki naročnikov, ki so običajno izvedenci iz generalštabov in (ali) ministrstev za obrambo. Njihova naloga je, da že na prototipih orožij in opreme preverijo, ali ustrezajo zahtevam, ki so jih oni sami v taktičnih študijah postavili konstruktorjem in proizvajalcem. Pri tem se veliko pozornost posveča zanesljivosti in gospodarnosti uporabe orožij in opreme ter njihovi učinkovitosti v napadu in obrambi.

Rusija nadgrajuje vojaško moč

Rusija je sredi procesa posodabljanja svojih oboroženih sil: procesa, ki ga je sprožila Putinova ambicija obnovitve Rusije kot pomembne vojaške (vele)sile (nekoč skupaj ob ZDA vojaške supersile!), poteka pa že od leta 2004, vse do leta 2014 pa so mu bili (zaradi visokih cen energentov) naklonjeni tudi bogovi. Proces posodobitve zajema vse zvrsti ruskih oboroženih sil, vključno s strateškimi jedrskimi, nestrateškimi jedrskimi in konvencionalnimi silami.

ANATOLIJ KVOČUR
Na Zahodu so ga mediji proglasili za »rusko letečo legendo«, ruski letalski strokovnjaki pa za »pilota z božjim blagoslovom«. Njegovo ime je Anatolij Kvočur. Do pred nekaj let je bil med desetimi najbolj vročimi piloti na svetu, zdaj sam vodi ducat takšnih. Svojo pilotsko kariero je po zaključeni letalski akademiji začel v sklopu sovjetskih letalskih sil v Vzhodni Nemčiji. Zatem je končal šolanje ne Letalski šoli za preizkusne pilote na letališču v Žukovskem, prva služba v novem poklicu pa je bila v daljnem Komsomolsku, kjer je začel testiranje lovcev Su-17. Sledila je služba v konstruktorskem biroju MiG. Skupaj je letel na več kot 80 letalih.

Ohranitev ameriške moči po Obami
Glavni zunanjepolitični kolumnist ugledne revije The Financial Times, Gideon Rachman, se sprašuje, kako dolgo bo lahko država, katere prebivalstvo predstavlja vsega pet odstotkov svetovne populacije, še ostala globalna velesila z vplivom po celem svetu. Vse od konca hladne vojne je bila prevladujoča ameriška (vojaška) moč temelj mednarodnih odnosov. V zadnjih letih pa so tekmice v treh regijah – Evropi, Bližnjemu vzhodu ter vzhodni Aziji – začele preizkušati ameriško odločnost, da uporabi svojo vojaško silo. Soočene z resnimi varnostnimi izzivi v vseh treh regijah se morajo ZDA sedaj odločiti, kdaj in če sploh se lahko potegnejo nazaj, medtem ko njihove zaveznice vse skupaj živčno opazujejo »od strani«. Tovrstni dogodki in izzivi se pojavljajo v različnih delih sveta, a so medsebojno povezani.

Začetniški posnetki nadzvočnih bojnih izstrelkov sina graščaka spod Gorjancev

Poldrugo stoletje mineva od izdelave prvih torpedov z lastnim pogonom v reški tovarni. Torpedi so kmalu postali moda in celo sam cenjeni cesar Franc Jožef se je potrudil med Rečane na ogled lansiranja 1. 5. 1875. Še nadaljnje desetletje je minilo, da je tovarna torpedov pogostila temeljna fizikalna odkritja. Pred 130 leti je januarja 1886 ugledni praški fizik Ernst Mach pisal deset let mlajšemu profesorju fizike z reške vojaške pomorske akademije Korošcu Petru Salcherju. Dotlej se nista poznala, vendar je Ernst nujno potreboval Petrovo pomoč. V čem je bila težava, ki bo krepko zaznamovala naš vsakdan?

WALTHER P-38 – DELOVNI KONJ

Ameriški narednik Ivan Schwartz je preživel D-dan in bitko za Bulge (“bitka v izboklini” – ardenska ofenziva) in oba boja sta mu ostala v neizbrisljivem spominu. Izkrcal se je na obali Utaha, do obale se je priplazil po pesku, polnem padlih in/ali ranjenih tovarišev … Nosil je 81-mm minomet, preživel je bombardiranje lastnih letal, ki so napadala nemško prvo obrambno linijo. Napeljal je telefonsko žico do izpostavljenega opazovalca tik ob nemški obrambni liniji, ves čas so ga zasipale granate nasprotnikove artilerije …, za to je dobil tudi odlikovanje – bronasto zvezdo. Zavezniki so si lugerja zaželeli kot spominek, za praktično orožje pa P-38.[/col] [/row]

[button type=”large” color=”black” rounded=”1″ link=”http://www.obramba.com/spletna-prodaja/letnik-2016/revija-obramba-marec-2016/” ]Nakup revije[/button]

Povezani članki