Revija Obramba, julij 2016

by adminOBR
revija-obramba-junij-2016-naslovnica

3 UVODNIK
Četrtstoletnica Slovenije
4 PO POTEH MIGRACIJSKEGA VALA SKOZI ZAHODNI BALKAN
8 VAJA ANAKONDA 2016
10 SKRATKA
15 BREXIT, KAJ JE TEBE TREBA BILO?
18 AFGANISTAN PRED KOLAPSOM
21 ENOTE, KI SO DELOVALE V SENCI GLAVNIH SIL
Sirijski vojaški poligon – 4/2

PRILOGA
27 ZA KOGA? ZA SLOVENIJO!
Ob 25-letnici Garde Slovenske vojske

43 TIHI GRŠKO-TURŠKI SPOPAD NAD EGEJSKIMI OTOKIŽ
47 T-50 IN FA-50 GOLDEN EAGLE
52 DOLENJSKI VETERANI USPEŠNI V SKRBI ZA DEDIŠČINO
Vloga TO Dolenjske v procesu osamosvajanja Slovenije na vojaškem področju I – II
55 PRIČEVANJA 1991
Vojna za obrambo Slovenije 1991

KALIBER
58 NEMŠKA PADALSKA PUŠKA FG 42
62 HOTCHKISS MLE 1914
Francoski mitraljezi v veliki vojni – 1.

[row] [col width=”six”]

Strokovna ekskurzija obramboslovcev na makedonsko-grško mejo
PO POTEH MIGRACIJSKEGA VALA SKOZI ZAHODNI BALKAN

Člani Društva študentov obramboslovja Slovenije (DŠOS) s Fakultete za družbene vede smo se odločili, da svoje raziskovalno delo, znanje in izkustvo na temo migracijske krize iz sprejemnega centra Rigonce (Dobova) razširimo nekoliko južneje, na makedonsko-grško mejo, ki smo jo obiskali 3. in 4. junija 2016. Migracijsko-begunska kriza na pragu Evropske unije (v nadaljevanju EU) predstavlja varnostni izziv, ki zahteva veliko mero mednarodnega sodelovanja, podpore in pozornosti. Kljub temu pa ugotavljamo, da se v zadnjih nekaj mesecih migracijski krizi ne posveča več toliko pozornosti, kot se ji je, ko so množice migrantov oziroma beguncev prečkale našo državo.

PRIPADNIKI SLOVENSKE VOJSKE NA MEDNARODNI VOJAŠKI VAJI ANAKONDA 16
Slovenska vojska je junija 2016 sodelovala na mednarodni vojaški vaji Anakonda 16, ki so jo organizirale oborožene sile Republike Poljske ob podpori Poveljstva kopenske vojske ZDA v Evropi (USAREUR). ANAKONDA je mednarodna vojaška vaja (MVV), ki jo poljska vojska izvaja vsaki dve leti. Tokratna vaja je bila šesta zapovrstjo, hkrati pa največja in najbolj kompleksna na ozemlju Republike Poljske od razpada Varšavskega pakta ter največja vaja zavezništva letos.

BREXIT, KAJ PA JE TEBE TREBA BILO?
Jutro 24. junija, dan po − zdaj lahko že rečemo zgodovinskemu − referendumu v Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske o nadaljnjem članstvu v Evropski uniji, je bilo za marsikoga šokantno. Za pravi politični, gospodarski, varnostni in tudi psihološki pretres so poskrbeli britanski volivke in volivci, ki so se z malo manj kot 52-odstotno večino odločili, da bo njihova država odšla iz Evropske unije. Kako je to mogoče, so se spraševali vsi tisti na britanskem otočju in v državah Evropske unije ter drugod po svetu, ki so verjeli ali vsaj upali, da bo Združeno kraljestvo ostalo v evropski povezavi. Odgovorov na to vprašanje je več, kot je tudi veliko razlogov za to, da bi Združeno kraljestvo še naprej ostalo del EU. Ne glede na upravičene kritike Evropske unije jih je verjetno več kot razlogov za odhod Britancev.

»Korupcija in Afganistan z roko v roku…«
Afganistan je v hudih težavah, samo ZDA so v 15 letih pod Hindukušem izgubile več kot 2000 vojakov in porabile več kot 500 milijard dolarjev, da bi porazile talibe in obnovile državo po letih vojn. A je danes Afganistan znova na pragu razpada.
Glavni nadzornik programa pokonfliktne obnove Afganistana (Special Inspector General for Reconstruction of Afganistan) John Sopko je konec aprila v rednem četrtletnem poročilu kongresu na skoraj 300 straneh podal precej pesimističen pogled. Po njegovem mnenju je afganistanska vlada narodne enotnosti postala žrtev notranjih sporov ravno v času, ko skuša razrešiti ustavno krizo. S Sopkom se strinja tudi posebni odposlanec generalnega sekretarja OZN za Afganistan Nicholas Haysom, ki je položaj ocenil z besedami: »Preživetje vlade narodne enotnosti bo zanjo pravi dosežek.«

[/col] [col width=”six”]

Sirski vojaški poligon: enote, ki so delovale v senci glavnih si
Kar zadeva neposredno sodelovanje ruskih kopenskih sil v sirijski protiteroristični kampanji, so ruski uradni viri – četudi so opazovalci boja za Hamo in pozneje za Alep (na podlagi točnega streljanja artilerije) nekajkrat omenili, da gre za rusko artilerijsko brigado (uporabljala naj bi samovozne havbice MSTA-B kalibra 152 mm in večcevne raketomete uragan – doslej vztrajno zanikali uporabo ruskih artilerijskih enot. Trdili so, da gre le za ruska artilerijska orožja, ki pa jih uporabljajo sirijske režimske enote. Za inštruktorje in svetovalce iz vrst ruske kopenske vojske so sicer priznali, da svetujejo sirijskim režimskim silam in njihovim zaveznikom, obenem pa so zatrjevali, da pri tem »ruski vojaki ne streljajo na sovražnike«.

Tihi grško-turški spopad nad egejskimi otoki
Sredi februarja 2016 so šest turških lovcev in transportno letalo turške mornarice večkrat kršili grški zračni prostor nad otoki v Egejskem morju. Ruski vojaški analitik Aleksej Kuprijanov meni, da so nedavni incidenti le del desetletja trajajočega konflikta med Grčijo in Turčijo.

Priloga: OD ČASTNE DO GARDNE ENOTE – 25 LET GARDE V SAMOSTOJNI SLOVENIJI
Začetki častne enote Slovenske vojske so nekje tri tedne pred razglasitvijo samostojnosti Republike Slovenije. Skupaj s pripravami za razglasitev samostojnosti in oblikovanjem nove, slovenske vojske se je namreč izkazala tudi potreba po vojaški enoti, ki bi s svojo zunanjo podobo, usposobljenostjo in s svojim namenom zadoščala merilom protokolarne enote. Prvi častni postroj pripadnikov takratne slovenske Teritorialne obrambe (TO) je bil 26. junija 1991, na slovesnosti ob razglasitvi slovenske samostojnosti, in sicer sestavljen iz vojakov na služenju vojaškega roka iz obeh učnih centrov – Iga pri Ljubljani in Peker pri Mariboru. Resneje so se projekta častne enote lotili septembra 1991, ko so tovrstno enoto popolnili s pripadniki stalne sestave, in sicer takratnih območnih štabov (ObmŠ). Usposabljali so se v iškem učnem centru, kot častna enota pa so se prvič (tudi prvič z bojno zastavo) javnostim predstavili na slovesni prisegi vojakov v šentviškem učnem centru 24. decembra 1991.

Francoski mitraljezi v veliki vojni – 1.
HOTCHKISS MLE 1914

Benjamin Berkeley Hotchkiss se je rodil leta 1826 v Watertownu v ameriški zvezni državi Connecticut. Zgodaj se je vključil v družinske strojniške in orožarske posle, predvsem kot nadarjen oblikovalec in konstruktor novih orožij. V letih po državljanski vojni je Hotchkiss med drugim patentiral zanimiv mehanski revolverski top s petimi vrtečimi se cevmi, ki je izstreljeval eksplozivne granate kalibra 38 mm. Ker ameriška vlada ni pokazala nikakršnega zanimanja za njegove zamisli, je Hotchkiss v letu 1876 vse svoje posle preselil v Francijo, natančneje v St. Dennis pri Parizu, kjer je ustanovil orožarsko podjetje Hotchkiss & Cie.
[/col] [/row]

[button type=”large” color=”black” rounded=”1″ link=”http://www.obramba.com/spletna-prodaja/letnik-2016/revija-obramba-julij-2016/” ]Nakup revije[/button]

Povezani članki