Revija Obramba, april 2016

by adminOBR

3 UVODNIK
4 Intervju: polkovnik Boštjan Močnik, odlikovan z Natovo medaljo za zasluge
8 FOTOUTRINEK
10 Novo orožje za specialne sile Slovenske vojske
10 Skratka

OSREDNJE TEME
17 Kuba – konec revolucije, začetek preobrazbe
– Aktualni komentar

OPREMA IN OBOROŽITEV
20 Vojaška uporaba tovornih živali
24 Ko v zameno ne želiš ničesar, a dobiš vse
– Podčastniki Nata in partnerskih držav skupaj na Pokljuki

SPECIALIST
27 Uspešno zaključeno tudi šesto nadaljevanje zgodbe o trdnem dokaz
30 Ruski jurišni helikopter Mi-35 hind-E
– Sirijski vojaški poligon – preizkušanje orožja -2.
39 Oborožitev in taktika ISIS
43 LCA tejas
– Projekt indijskega lahkega lovca
47 Ponujajo ruske vojaške sile v Siriji stabilizacijo razmer na Bližnjem vzhodu?
50 So z odločanjem odlašali predolgo?
– Novi ameriški šolski reakcijski dvosed T-X
56 Vojna za obrambo slovenske suverenosti – 2. del

KALIBER
59 Mednarodna razstava presežkov
– IWA 2016
62 Izvedenke standardnega maxima MG08
– Nemški puškomitraljezi velike vojne

[row] [col width=”six”]

Intervju: polkovnik Boštjan Močnik, odlikovan z Natovo medaljo za zasluge
DELALI SMO V POGOJIH FINANČNE NEDOHRANJENOSTI, NA IZTROŠENIH SREDSTVIH, S PREMALO LJUDMI

Ali poznate pripadnika(-co) Slovenske vojske, ki bi bil odlikovan z najvišjim odlikovanjem zavezništva, Natovo medaljo za zasluge? V letu 2015 je ta čast doletela kar dva častnika Slovenske vojske – tedaj podpolkovnika Boštjana Močnika in podpolkovnika Antona Klopčiča. S polkovnikom Močnikom smo se pogovorili o odlikovanju, Kosovu, migrantski krizi, pripravljenosti in stanju Slovenske vojske.

Novo avtomatska puška in (že znani) puškomitraljezi za Slovensko vojsko
NOVO OROŽJE ZA SPECIALNE SILE SLOVENSKE VOJSKE?

Ministrstvo za obrambo je junija 2015 objavilo javni razpis za nakup avtomatskih pušk in puškomitraljezov, oboje v kalibru 7,62×51 mm in z optičnim merkom. Lani so bile že tudi podpisane pogodbe, dobava pa sledi letos. Glede na naročeno količino, kaliber in tip oborožitve sklepamo, da bo to prejela Enota za specialno delovanje (ESD) Slovenske vojske.

Aktualni komentar
KUBA – KONEC REVOLUCIJE, ZAČETEK PREOBRAZBE?

Že kar težko smo verjeli svojim očem, še posebej generacije, ki smo spremljale dolge govore kubanskega voditelja Fidela Castra o zmagi komunizma nad ameriškim imperializmom, ko smo videli ameriškega predsednika med sprehodom po Havani. Pa ni prišel po zmagi ameriških čet, ki so izvedle uspešno invazijo na »rdeči otok«, ampak na vabilo kubanskega vodstva, uradno še vedno socialistične, revolucionarne države. Ta uvod v članek o ameriško-kubanskih odnosih morda zveni nekoliko patetično. Toda slike ameriškega predsednika Baracka Obame, kako se sproščeno, skupaj s soprogo in hčerkama, sprehaja po, od dežja mokrih in s svetlobo uličnih luči ožarjenih, ulicah stare Havane, so nekaj neverjetnega, dokaz, da se na svetu lahko spremenijo tudi najbolj nespremenljive stvari …p>

VOJAŠKA UPORABA TOVORNIH ŽIVALI
Težko prehodno in neprevozno zemljišče je vedno prestavljalo izziv za vojaške enote, predvsem z vidika transporta težje oborožitve, streliva in oskrbe enot na zahtevnem bojišču. Sodobne oborožene sile imajo na razpolago široko paleto tehnološko visoko razvitih bojnih in drugih transportnih vozil, ki omogočajo učinkovit manever in premičnost, vendar samo pod pogojem, da je zemljišče prevozno. Podobno velja za helikopterje, ki so omejeni predvsem zaradi vremena in taktičnega položaja. Kljub vrhunski tehnologiji na sodobnem bojišču še vedno obstaja siva cona, ki jo dosežejo samo pehotni vojaki ob pomoči že skoraj pozabljenih konjev in mul.

[/col] [col width=”six”]

USPEŠNO ZAKLJUČENO TUDI ŠESTO NADALJEVANJE ZGODBE O TRDNEM DOKAZU
Na območju Osrednjega vadišča Slovenske vojske (OSVAD SV) Postojna se je 21. marca zaključilo usposabljanje 1. brigade Slovenske vojske (1. BR SV) in 173. zračnodesantne brigade kopenske vojske Združenih držav Amerike (173rd Airborne Brigade Combat Team, 173. ABCT). »Sestrski« brigadi sta zgodbo sodelovanja nadaljevali z dobre tri tedne trajajočim usposabljanjem pod skupnim nazivom Trden dokaz 6 (ang. Rock Proof 6).

Sirijski vojaški poligon – preizkušanje orožja (2.)
Ruski jurišni helikopter Mi-35M (hind-E)

V Siriji je večina analitikov in opazovalcev oboroženih spopadov pričakovala, da bodo tiste ruske enote kopenske vojske, ki so dobile lani nalogo, da pred preletom ruskih bojnih letal v Sirijo – v sodelovanju z enotami zavezniške sirijske vojske – zavarujejo širši rajon ruske letalske baze Hmejmim (v bližini Latakije), opremljene s svojimi tradicionalnimi »bojnimi konji« – težkimi jurišnimi helikopterji Mi-24 (rus. vzdevek krokodil).

Kako in s čem se bojuje Islamska država
Islamska država (imenovana tudi ISIS ali Daesh) je ne le teroristična organizacija, marveč tudi vojaško-politični pojav sui generis. Čeprav ima v svojem imenu besedo »država«, je nedržavni subjekt, a z mnogimi lastnostmi države. Ima ozemlje, katerega je iztrgala vladam v Damasku in Bagdadu; svojo »vlado« s prestolnico in upravni aparat; svoje šolstvo ter sodstvo in svoje oborožene sile. Vendar te oborožene sile nimajo enotne oborožitve niti ne uporabljajo nujno vojaške taktike iz učbenikov. Prav s tega vidika je še toliko bolj zanimivo preveriti, kako je ISIS opremljen in kako deluje. V njegovem arzenalu namreč najdemo tako najsodobnejše orožje kot tudi oborožitvene sisteme iz hladne vojne; taktika pa je zmes simetričnih in asimetričnih pristopov.

Novi ameriški šolski reakcijski dvosed T-X
Najmočnejše in najštevilčnejše letalske sile na svetu (USAF) imajo dandanes za učenje in vadbo prihodnjih bojnih pilotov, ki bodo leteli tako na jurišnikih kot lovcih in bombnikih, na voljo približno 500 skoraj pet desetletij starih šolskih dvosedov. Zdaj poteka tekma, ki naj bi bila odločena v tretjem četrtletju prihodnjega leta, natečaj za novo šolsko letalo Letalskih sil ZDA T-X, ki bo dosti sodobnejše, predvsem pa varnejše od sedanjih. Ta bodo v operativni rabi še vse do leta 2023, kajti takrat načrtujejo uvajanje skupaj približno 350 novih šolskih reaktivcev, teh pa ne morejo izdelati in dobaviti prek noči.

NEMŠKI PUŠKOMITRALJEZI VELIKE VOJNE
IZVEDENKE STANDARDNEGA MAXIMA MG 08

Že po nekaj mesecih težkih bojev in ogromnih človeških žrtev so na zahodni fronti mitraljezi utrdili frontno črto od švicarske meje do Atlantskega oceana. Na obeh straneh frontne črte pa so dojeli, da enotam prve frontne črte obupno primanjkuje lahkih prenosnih orožij za ognjeno podporo, predvsem za hitre napadalne akcije na nasprotnikove ognjene položaje in mitralješka gnezda, prav tako pa tudi lahkih avtomatskih orožij za pritrditev na letala. Dejansko so potrebovali orožja, ki jih danes imenujemo puškomitraljezi.

[/col] [/row]

[button type=”large” color=”black” rounded=”1″ link=”http://www.obramba.com/spletna-prodaja/letnik-2016/revija-obramba-april-2016/” ]Nakup revije[/button]

Povezani članki