25. let od prvega poleta “nevidnega” bombnika B-2

by Urednik

25. let “nevidnega” bombnika B-2

Minilo je že 25 let od prvega poleta ameriškega bombnika B-2 spirit, ki ga je ameriški proizvajalec Northrop Grumman razvil in izdelal za Ameriške letalske sile (USAF) z uporabo tehnologij za  zmanjšanje radarske zaznavnosti (stealth).

Prvi polet “nevidnega” bombnika  B-2 se je zgodil 17. julija 1989. Prvo operativno bombniško letalo B-2, poimenovano Spirit of Missouri, pa je bilo 17. decembra 1993 dobavljeno v letalsko bazo Whiteman v Missouriju. Sprva so Ameriške letalske sile načrtovale nakup 132 bombnikov B-2, kar pa so že 1990-ih zaradi ogromnih stroškov in konca hladne vojne skoraj prepolovili na 75 letal. Leta 1992 se je Busheva administracija odločila, da kupijo le 20 nevidnih bombnikov B-2, Clintonova pa je k temu naročilu leta 1996 dodala še eno prototipno letalo, tako da sedaj flota šteje 21 letal. Zadnje letalo so izdelali leta 2000. ZDA so v program nevidnega bombnika B-2 vložile kar 44,75 milijard dolarjev (za primerjavo: za celotni program F-35 JSF so že namenili sedaj več kot 1000 milijard USD), cena letala pa naj bi znašala okoli 737 milijona USD (če pa vključimo vse stroške programa pa več kot dve milijardi USD). Ameriške letalske sile so bombnike B-2 uporabile v več vojaških posredovanjih – v Afganistanu, Iraku, na Kosovem in v Libiji.

Bombniki B-2 so namenjeni tako za uporabo jedrskega kot konvencionalnega orožja. Zaradi tehnologije za zmanjšano radarsko zaznavnost (stealth) so še posebno uporabni za delovanje v operacijah v državah s številčno protiletalsko obrambo.

Vse od leta 2010 poteka program nadgradnje bombnika B-2, saj jih Američani želijo prilagodili za izvajanje operacij na sodobnem bojišču in jim podaljšati življenjsko dobo vse do leta 2058.

Nevidni bombnik B-2 spirit - priprava na misijo

Američani posodabljajo nevidne bombnike B-2

V zračni bazi Whiteman v Missouriju so spomladi 2012 pričeli z nadgradnjo nevidnih bombnikov B-2, ki so deležni največje in najbolj zapletene posodobitve v svoji zgodovini. Pentagon napreduje z 10-letnim in 2 milijarde dolarjev vrednim prizadevanjem za posodobitev zmogljivosti flote, ki je stacionirana v osrednjem Missouriju.

Načrtovane izboljšave vključujejo zamenjavo analogne opreme z digitalno, nadgradnjo in izboljšanje komunikacijskih in radarskih sistemov ter zaslonov. Tako bo prednostna naloga posodobiti floto 21 letal B-2 v top formi, ki so bili dobavljeni v osemdesetih, saj naj bi bili v uporabi do leta 2058.

Nevidni bombniki B-2 spirit med vzletom

Po pogodbi med zračnimi silami ZDA in podjetjem Northrop Grumman je prvi posodobljeni bombnik B-2 aprila 2012 zaključil prvi 18,5-urni testni polet na severnem tečaju za potrditev novega programa upravljanja letala. Preverjanja sistema Extremely High Frequency (EHF) Increment 1 je pokazalo na uspešno računalniško nadgradnjo, program pa je zadovoljil tudi vladne zahteve. Preverjanja in testni polet so bili vrhunec več kot dve leti dolgega podrobnega načrtovanja in usklajevanja med Northrop Grumman, Ameriškimi letalskimi silami in dobavitelji.

Pripravil: A. Knific, foto: Army Photos

VIDEO: 25. let bombnika B-2 spirit

Povezani članki