Alžirija naročila 42 ruskih helikopterjev Mi-28N night hunter

by Urednik

ALŽIRSKA VOJSKA POSODABLJA HELIKOPTERSKO FLOTO

Alžirski ministrstvo za obrambo je naročilo 48 novih ruskih helikopterjev in posodobitev 39 helikopterjev Mi-171, za kar bodo odšteli 2,7 milijarde dolarjev. Rusija bo Alžiriji prodala 42 jurišnih helikopterjev Mi-28N night hunter (nočni lovec) in šest težkih transportnih helikopterjev Mi-26T2. 

V alžirsko-ruski posel je poleg dobave vojaške opreme vključena tudi posodobitev večnamenskih helikopterjev Mi-8 Alžirskih letalskih sil, ki jih bodo nadgradili v transportno-bojno različico Mi-8AMTSh. Alžirija naj bi imela v svoji floti 36 helikopterjev Mi-24 in blizu 100 helikopterjev Mil Mi-8/Mi-17/Mi-171. Slednji bodo dobili izboljšano oklepno zaščito, nov elektro-optični radarski in namerilni sistem, kot tudi novo oborožitev.

Na spletu so se že pojavile slike Mi-28N in Mi-26T2 med testiranji v predmestju Tamanrasseta v Alžiriji, ki naj bi bile posnete leta 2012. V Rosoboronexportu, ruskem državnem podjetju za izvoz orožja niso želeli komentirati informacije o alžirskem nakupu helikopterjev.

Testiranja Mi-28N in Mi-26T2 v Alžiriji

Alžirski vojska je v zadnjih nekaj letih zelo aktivna pri kupovanju novih helikopterjev, saj so naročili šest  italijanskih AW101 in štiri super lynx 300, ter osem poljskih helikopterjev W-3 sokol.

Nesreča alžirskega helikopterja Mil Mi-24

V petek dopoldne je blizu alžirsko-libijske meje strmoglavil helikopter Mi-24 Alžirskih letalskih sil. V nesreči so se poškodovali štirje člani posadke. Mi-24 mkIII je strmoglavil v bližini letališča Amenas v jugovzhodnem delu države.

Alžirski helikopter Mi-24

Alžirki vojapki helicopter je strmoglavil kmalu po vzletu zaradi tehnične okvare. Na krovu helikopterja je zagorelo, zato je skušal pilot rešiti posadko in helikopter  z vrnitvijo v zračno bazo. Pri tem je helicopter izgubil vision, zato je pilot poskušal izvesti zasilni pristanek. Maneber po poročanju Secret Difa ni uspel, helicopter je namreč ob tem udaril v asfalt in se močno poškodoval.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos, Secret Difa

Povezani članki