Američani v Postojni predstavili brezpilotno letalo RQ-7 shadow 200

by Urednik

FOTO: PREDSTAVITEV DELOVANJA AMERIŠKEGA BREZPILOTNEGA LETALA NA POSTONJSKEM

V sredo 28. januarja 2015 je del skupnega usposabljanja Slovenske in Ameriške vojske, Okretni velikan (Agile Titan – AGTN), potekalo na letališču v Postojni, kjer so ameriški vojaki predstavili delovanje brezpilotnega letala RQ-7 shadow 200.

Slovensko-ameriško vojaško usposabljanje Okretni velikan (Agile Titan – AGTN) poteka med 22. januarjem in 2. Februarjem, izvajajo pa ga rodovske enote 1. Brigade Slovenske vojske in Bataljon za bojno podporo (BSTB – Brigade Special Troops Battalion) 173. zračno-desantne brigade (ABCT) Ameriške vojske. Pripadniki ameriškega Bataljona za bojno podporo so predstavili osnovne lastnosti in prikazali način delovanja najmanjšega v seriji brezpilotnih letal RQ-7 shadow.

RQ-7 shadow je najmanjši brezpilotni letalnik iz družine shadow, ki ga ja razvil AAI Unmanned systems, ki deluje znotraj ameriške skupine Textron. Uporabljata ga tako Ameriška kopenska vojska (KoVZDA)kot Korpus mornariške pehote ZDA, skupaj pa šest držav, med njimi tudi evropske države, kot so Italija, Švedska in pa Romunija.

Brezpilotno izvidniško letalo RQ-7 shadow 200

Brezpilotni izvidnik RQ-7 shadow 200 locira, odkriva in prepoznava cilje v oddaljenosti do 125 km od taktičnega brigadnega operativnega centra. Opazovalni sistem prepoznava taktična vozila podnevi in ponoči z višine približno 4000 m. Slikovne in telemetrične podatke oddajo v skorajda realnem času iz talne operativne  postaje RQ-7 v analitični sistem  in artilerijski namerilni ter usmerjevalni sistem. »Sence« so uporabljali v Afganistanu in Iraku, v času uporabe pa so naleteli nad 750.000 ur.

Značilen sistem shadow block 1 sestavljajo trije letalniki plus en rezervni, dve talni operaterski postaji, prenosni sistem za upravljanje, transportna tovornjak z lansirno rampo, oprema za vračanje in transporter za posadko. Celoten sistem je zračno prevozljiv v dveh transportnih letalih C-130 hercules. Celoten sistem je na tleh prevozljiv z dvema tovornjakom, celotna posadka pa šteje 22 mož. Letalnik lahko opremijo s 27 kg tovora: senzorji in sistemi za elektronsko bojevanje. Večja različica shadowa ima večjo razpetino kril in daljši trup, nosi pa kar do 45,4 kg tovora, pri tem pa ni dosti dražja od osnovne različice, letalne značilnosti pa so praktično enake.

Letalnik RQ-7 shadow 200 je iz zgrajen kompozitnih materialov, zaradi kompaktnosti in majhnega potisnega motorja je tudi radarsko in toplotno (IR) slabo zaznaven.

Osnovna izvedenka shadowa ima razpetino kril 3,89 m in nosi 25,3 kg tovora, v zraku pa ostane pet ur in 30 minut. Večja izvedenka – RQ-7B – s povečano razpetini kril nosi do 27,2 kg tovora, v zraku pa ostane šest do sedem ur.

Shadowa 200  poganja rotacijski motor UEL AR 741 z 28,3 kW, ki žene dvokraki potisni propeler. Gorivo je v krilih, v RQ-7A gre 40 l, v RQ-7B pa 57 l goriva.

Tovor izberejo glede na vrsto misije, lahko pa so to izpopolnjeni elektroptični in infrardeči opazovalni sistemi, sintetični radar z odprtino in detektor premični  ciljev, označevalec (marker), laserski daljinomer in označevalec ciljev… Elektrooptični sistem v shadowu 200 je izraelskega izvora – IAI Tamam.

”SAR – radar s sintetično odprtino  med gibanjem radarsko sliko (t.j. amplitudo in fazni kot) nekega objekta oz. površine zajame v več zaporedenih časovnih intervalih, kar pomeni zajemanje radarske slike iz več različnih položajev antene. Vse zaporedne slike se z naknadno obdelavo podatkov sestavijo v eno samo sliko. Zaradi gibanja antene prečno na opazovani objekt in zajema več slik iz nekoliko različnih položajev se dolžina antene navidezno podaljša, to pa omogoča zajem slike z visoko ločljivostjo tudi s precej manjšo anteno, kot bi jo za dosego enake kakovosti slike potreboval običajni radar.”

RQ«-7 shadow 200 izstrelijo  s tirne hidravlične lansirne rampe, upravljanje letalnika pa je lahko predhodno programirano ali pa daljinsko upravljano med samim letom. Vzpenja se   300 do 450 m/min, hitrost križarjenja je 148 km/h, ob umiku/izvlečenja pa doseže do 250 km/h., najmanjša hitrost letalnika pa je 111 km/h. Pristaja na konvencionalnem pristajalnem podvozju s kolesi, dolžina steze je 95 m. Alternativo pri pristajanju pomeni zaviralna kljuka pod letalnikom, ki se ujame na zaviralne jeklenice na tleh.

Pripravil: B. Knific, Foto: Tina Podkrižnik, 1. bgd. SV

VIDEO: Priprava letalnika RQ-7 shadow 200 in vzlet

Povezani članki