Ameriška vojska upokojila vohunska letala MARSS QRC …

by Urednik

… IN V UPORABO PREJELA ŠE DRUGO VOHUNSKO LETALO PM MARSS

Čeprav je poveljstvo za posebne operacije ZDA (USSOCOM) že 30. septembra 2021 prenehalo z misijami s floto letal z zmogljivostjo izvidovanja na srednji višini  ter hitrega odzivanja (MARSS QRC), bodo zadnja tri letala uradno umaknili iz uporabe do marca 2022. Letala je upravljala ameriška vojska v imenu USSOCOM.

Čeprav so specifične senzorje letal MARSS QRC v obdobju delovanja spreminjali, da bi zadostili nastajajočim grožnjam in potrebam misij, so glavne zmogljivosti flote vključevale obveščevalne podatke o signalih, video posnetke polnega gibanja in slikovne senzorje visoke ločljivosti. MARSS QRC je bil zasnovan iz komercialnega dvomotornega turbopropelerskega letala  Beech 300 king air v začetku 2000-ih. Zadnja tri letala so USSOCOM-u nudila operativno podporo za približno 90 misij na mesec, kar je narekovalo več kot 130.000 ur letenja v času do njihovega odpisa. Zadnje letalo je trenutno v celinskem delu Združenih držav, iz letala pa odstranjujejo vso opremo izvidniško opremo. Ta letala so prvotno uporabljala civilne oznake in so imela civilne registracije v ZDA. Kasneje so jih opremili z  ameriškimi vojaškimi serijskimi oznakami, nekatera so bila obarvana v temno sivo barvno shemo, nekaterim pa so še vedno ostale civilne registracije.

Kot navaja poročilo za javnost Letalstva ameriške vojske (News Army Aviation) pa je Ameriška vojska že  prejela že drugo najnovejše vohunsko letalo, zasnovano na kanadskem dvomotornem turbopropelerskem letalu Bombardier dash-8.  Poročajo, da je bila izdelana druga različica prototipa LRR z radarjem dolgega dosega (LRR-E) tik pred novim letom predstavljena programskemu vodji srednjevišinskega izvidniškega in nadzornega sistema (PM MARSS) direktorata projekta Senzorski letalski obveščevalni sistem (PD SAI).

Glede na podatke iz sporočila za javnost Urada za obveščanje, elektronsko bojevanje in senzorje, je LRR-E sposoben zaznati premikajoče se cilje z uporabo dveh vrst indikacije premikajočih  ciljev (MTI). LRR-E je opremljen  tudi z radarjem, ki zagotavlja tridimenzionalno predstavo radiofrekvenčnega spektra fizičnega okolja.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum 

 

Povezani članki