Ameriški obveščevalci: “Kitajska se pripravlja na vojno z Japonsko!”

by Urednik

KITAJSKE TEŽNJE PO SPORNIH OTOKIH SEKAKU

Ameriški obveščevalci trdijo, da se Kitajska vojska zadnje mesece pripravlja na napad na japonske sile in zasedbo spornega otočja Senkaku oz. Diaoyu.

Nedavni manevri Kitajske vojske (PLA – Ljudska osvobodilna vojska) kažejo, da se Kitajska pripravlja na napad na Japonsko na otočju Senkaku oz. Diaoyu, je dejal predstavnik obveščevalne službe pacifiške flote Ameriške mornarice James Fanelli na konferenci v San Diegu.

“Poleg dolgoročne težnje vrnitve Tajvana pod vodstvo celine (Kitajske), smo bili v zadnjih mesecih priča obsežni vaji Mission Action 2013 v katerih so sodelovale amfibijske sile in ostale sile Kitajske vojske, smo prišli do zaključka, da ima PLA novo nalogo: biti sposobna izvesti hiter napad za uničenje japonskih sil v Južnem kitajskem morju, potem zasesti otočje Senkaku in celo južni del otočja Ryukyu,” je povedal Fanelli za Washington Times. Ladje kitajske obalne straže in mornarice naj bi v zadnjih mesecih izvajale vrsto usklajenih provokacij s katerimi želijo ustrahovati sosednje države, je še dodal.

Otočje Diaoyu (po japonsko Senkaku) so predmet ozemeljskih sporov med Kitajsko in Japonsko že nekaj let, odnosi med državama pa so se poslabšali, ko je japonska vlada kupila tri otoke tega arhipelaga od zasebnega japonskega lastnika.

Poleg otočja Diaoyu pa si Kitajska želi imeti tudi sporni otočji Paracel in Spratly, gnala pa naj bi jih nahajališča nafte, ki se skrivajo na tem območju. Več o tem smo pisali v članku Bo Peking razglasil še drugo kitajsko območje zračne obrambe?.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Kitajska vojaška vaja Mission Action 2013

Peking bi lahko kmalu razglasil še drugo identifikacijsko območje zračne obrambe na območjih spornih otočij Paracel in Spratly ter tako nad celotnim Južnim kitajskim morjem.

Japonski obrambni minister je v nedeljo pozval Japonce k obrambi državnega ozemlja potem ko so tri kitajske ladje vplule v (sporne) vode otočja Senkaku.

.

JAPONSKA ZVIŠUJE OBRAMBNI PRORAČUN ZA PONOVNO PREVLADO V AZIJI
Japonska načrtuje v prihodnjih petih letih nameniti kar 24,67 milijarde dolarjev, da bi ohranila suverenost v regiji.

Povezani članki