Ameriški veleposlanik pravi, da Italija potrebuje lovce F-35

by Urednik

ZDA ODGOVORILE NA ITALIJANSKO KRČENJE NAKUPA LOVCEV F-35

Italija bi lahko upočasnila nakup novih lovcev F-35, a ne zmanjšala oz. se mu odpovedala, saj bodo imeli strateško vlogo pri obrambnih nalogah v regiji, je v intervjuju dejal  veleposlanik ZDA v Italiji.

Italija ima strateško vlogo v regionalnem obrambi in iz tega razloga mora nadaljevati načrt nakupa bojnih letalih F-35, je v ponedeljek dejal ameriški veleposlanik v Rimu John R. Phillips. “Lovci F-35 so letala prihodnosti, ki bodo nadomestili obstoječa (letala) v naslednjih 15 do 20 letih,” je dejal Phillips za Rai.

Italijanska vlada je v marcu zamrznila izdatke za program nakupa lovcev F- 35  in sporočila, da kot ukrep zmanjševanja stroškov razmišlja o znižanju števila kupljenih lovcev. Letalo F-35 ligthning II, po ocenah analitikov je s ceno do 200 milijonov dolarjev na enoto najdražjih letal na svetu, je plod programa Joint Strike Fighter (JSF) številnih zavezniških držav, vključno z Italijo.

Italija je že drugič zmanjšala proračun, tokrat na 11,8 milijarde USD, in s tem število letal Lockheed Martin F-35 na 45, nakupi pa naj bi se začeli leta 2015. Italija je v letu 2012 napovedala zmanjšanje svojega naročila na 90 od sprva predvidenih 131 lovcev iz leta 2002, s čimer bi Italija prihranila pet milijard evrov.

Phillips je na zadnja italijanska razmišljanja dejal, da bi bilo bolje, da bi Italija podaljšala pogodbenem obdobju, ne pa dokončno zavrgla načrt nakupa. “Imamo sporazum z Italijansko vojsko (za nakup lovcev F-35), morda bomo morali upočasniti program nakupa, vendar sam ne mislim, da je zanimanje za njegovo zmanjšanje,” je dejal Phillips. “Italija ima pomembno vlogo v obrambi, ima strateško lokacijo in potrebuje sodobne oborožitvene sisteme za soočanje s situacijami,” je dejal, pri tem pa se skliceval na bližino Libije in Libanona. “Zaradi teh obveznosti, Italija ne more zmanjšati števila novih lovcev,” je zaključil ameriški ambasador Phillips.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Italijanske letalske sile (Aeronautica Militare)

20/02/2014

Veliko zanimanje azijsko-pacifiških držav za lovca F-35, Italija želi prepoloviti naročilo, Nemčija pa se odpoveduje zadnjemu naročilu lovcev Eurofighter typhoon.

Povezani članki