Argentina se zanima za izraelske lovce kfir

by Urednik

IZRAEL PRODAJA MODERNIZIRANE LOVCE KFIR IN PONUJA 40-LETNO GARANCIJO

Argentina se z izraelskim podjetjem IAI dogovarja za nakup 18-ih obnovljenih in nadgrajenih lovcev kfir block 60. Izraelski lovci so lahko tudi alternativa za načrtovan dogovor o nakupu 16-ih španskih lovcev Dassault mirage F1.

Podjetje IAI (Israel Aircraft Industries) je že septembra 2013 sporočilo, da je v pogovorih z vsaj dvema državama za prodajo moderniziranih  lovcev IAI kfir block 60. Izraelske letalske sile so imele v svoji floti od leta 1976 do 1996 več kot 220 lovcev kfir, ki so jih nato upokojili. Proizvajalec je nekatera letalo obnovil in moderniziral ter jih 23 prodal Kolumbiji, 13 Ekvadorju in 8 Širilanki.

IAI je avgusta 2013 ponovno ponudil modernizirane kfirje predvsem latinskoameriškim in azijskim letalskim silam, kot tudi vzhodnoevropskim, ki se še ne bodo kmalu pridružile zvezi NATO. Gre predvsem za države, ki potrebujejo letalo četrte generacije,kot je F-16, katerih si pa ne morejo privoščiti oz. jih kupiti. Za vsako posodobljeno letalo kfir Izraelci kupcem ponujajo kar 40-letno jamstvo, kar pomeni da bi jih upokojili stare skoraj 80 let.

Lovec kfir block 60

IAI prodaja nadgrajene lovce kfir za 20 milijonov USD. Opremljeni so z novimi motorji General Electric J79 in radarskim sistemom Elta Systems EL/M-2032 (AESA), kakor tudi s sistemom za oskrbo goriva v zraku.

O argentinskem nakupu španskih lovcev mirage F1 smo pisali avgusta 2013 v novici Dvajset španskih lovcev mirage F-1 za Argentino.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Kolumbijski lovci IAI kfir block 60 

Povezani članki