Azerbajdžanska vojska sovjetske dvokrilce An-2 spremenila v brezpilotna letala

by Urednik

IZVIRNA TAKTIČNA POTEZA AZERBAJDŽANA V SPOPADIH ZA GORSKI KARABAH

V konfliktu med Armenijo in Azerbajdžanom v Gorskem Karabahu se je Azerbajdžanska vojska poslužila izvirne taktike. V boj “pošilja” stare dvokrilce An-2, ki so jih za ta namen predelali v  brezpilotna letala.

V zadnjih tednih so poročali o več sestreljenih azerbajdžanskih dvokrilnih kmetijskih letalih An-2 iz sovjetskih časov med spopadi v Gorskem Karabahu med armenskimi in azerbajdžanskimi silami.

Azerbajdžanska vojska je namreč sovjetsko civilno letalo An-2, ki ga v nekaterih vzhodnih držav vojske še vedno uporabljajo za transport in dvig padalcev, predelala za namen vojskovanja v brezpilotno letalo. S posebna opremo, ki se namesti v relativno kratkem času, so nadomestili posadko v pilotski kabini letala.

Zanimivo je dejstvo, da je An-2 arhaično kmetijsko letalo, ki je prvič poletelo že leta 1947, ko se je Sovjetska zveza obnavljala po drugi svetovni vojni. Tako je bila njihova uporaba v spopadih v Gorskem Karabahu v zadnjih tednih veliko presenečenje za poznavalce. Armensko obrambno ministrstvo je objavilo tudi nekaj video posnetkov, na katerih je prikazana sestrelitev azerbajdžanskih An-2 nad Gorskim Karabahom. Vendar pa se je kmalu razkrilo, da Azerbajdžanska vojska te letalnike uporablja kot brezpilotna letala (tarče) za prepoznavanje sovražnikovih položajev zračne obrambe.

Azerbajdžanska vojska naj bi imela v svoji floti več kot 60 dvokrilnih letal An-2, od katerih naj bi bila večina predelana v brezpilotne letalnike. Najnovejše satelitske fotografije so med drugim razkrile, da je Azerbajdžan na letališče Jevlah (na severu Gorskega Karabaha) napotil več kot 50 dvokrilnih letal An-2.

Pripravil: A. Knific, foto: DefenceBlog

 

Povezani članki