Beloruski vojaški analitiki kritizirajo nakup Su-35 in ponujajo lovce F-16

by Urednik

(PROZAHODNI) ODZIVI NA NOVE BELORUSKE LOVCE SU-35SM

Belorusija je v novembru prejela prve 4 ruske lovce Suhoj Su-30 SM, od skupaj 12 naročenih letal, nekateri beloruski vojaški analitiki pa so že izrazili kritiko nad izborom in stroški vzdrževanja teh letal, ki bodo v Beloruskih letalskih silah zamenjali stare MiG-29.

Dobava prve serije najnovejših večnamenskih lovcev Suhoj Su-30SM za Beloruske letalske sile, čakali so jih približno leto dni (dobavljeni bi morali biti že v letu 2018), je pri nekaterih beloruskih vojaških analitikih vzpodbudila pomisleke, predvsem glede stroškov v celotnem življenjskem ciklu letala, od izdelave/nabave do vzdrževanja.

Eden izmed njih, Andrej Porotnikov, je celo izračunal, da so obratovalni stroški ruskega letala Su-30SM dražji kot pri ameriškem letalu F-16 (pri tem pa ni upošteval različnega velikostnega razreda letala in s tem tudi drugačnih zmogljivosti, op. a.).

Navadno so pri bojnih letalih v pričakovani življenjski dobi 35 let obratovalni stroški 2–2,5-kratnik njegove nabavne cene, zaradi česar bodo skupni stroški vzdrževanja vsakega od beloruskih Su-30SM (cena okrog 50 milijonov dolarjev) med 100 in 125 milijonov dolarjev. Skupaj naj bi tako Belorusija za vsako letalo (cena nakupa + obratovalni stroški) v 35 letih namenila od 150 do 185 milijonov dolarjev, za vsa letala skupaj torej več kot 2 milijardi dolarjev, je še dodal Andrej Porotnikov.

Druga pomanjkljivost naj bi bili motorji AL-31FP, saj se jih za vsako letalo v celotni življenjski dobi potrebuje kar 6 (3-krat po 2 motorja). Porotnikov trdi, da so “sovjetski (ruski) letalski motorji tradicionalno slabši od zahodnih, ne le po učinkovitosti porabe goriva, ampak tudi zaradi stroškov popravil in krajših življenjskih ciklov”. Ob tem je za primerjavo vzel Poljske letalske sile ter njihovo hkratno upravljanje z dvomotornimi sovjetskimi lovci MiG-29 in enomotornimi ameriškimi lovci F-16. Pričakujejo, da bo ameriški F-16 vseh 35 let letel z istim motorjem, ki je bil prvotno nameščen na njem. Pri lovcu MiG-29 načrtujejo v istem obdobju zamenjati osem motorjev (4-krat po 2 motorja).

Su-30SM je večnamensko lovsko letalo 4.++ generacije in velja za eno najsodobnejših različic dvosedežnega superkrmarljivega lovca Su-27. Lovec Su-35 ima doseg 1.500 km in vzdržljivost letenja do 3,5 ure brez ponovnega polnjenja rezervoarjev.

Pripravil: A. Knific, foto: JetPhotos

 

Povezani članki