Bo Indija namesto nakupa lovcev rafale raje počakala na Suhoje T-50?

by Urednik

INDIJA SE NAGIBA K ODPOVEDI NAKUPA RAFALOV IN IŠČE REŠITEV PRI RUSIH

Indija si vse bolj prizadeva za obsežen skupni projekt z Rusijo za “stealth” lovce pete generacije Suhoj T-50 (skupni projekt FGFA), odmika pa od nakupa francoskih večnamenskih lovcev Dassault rafale 4. generacije, pišejo indijski časopisi, ki navajajo vire v Indijski vojski.

V letu 2012 je francoski Dassault Aviation dobil razpis za dobavo 126 lovcev rafale za potrebe Indijskih letalskih sil (IAF), vendar pogodba dokončno še vedno ni podpisana. V februarju 2015 je indijsko obrambno ministrstvo sporočilo, da je 10 milijard USD vreden posel predrag, vendar se mu še vedno niso povsem odpovedali.

Oblasti v New Delhiju so Moskvi sporočile, da želijo dobiti prve ruske izvozne verzije lovcev Suhoj T-50 PAK-FA (perspektivnij aviacionnij kompleks frontovoj aviacii), znane pod oznako FGFA,  prejete že v 36 mesecih po podpisu pogodbe in ne v 94 mesecih (skoraj 8 let), kot je bilo prvotno načrtovano. Indijci predlagajo, da bi njihovo (dvosedežno) verzijo izdelovali delno tudi v Rusiji in na ta način skrajšali rok dobave.

Indijske letalske sile bi ob takem “nakupovalnem načrtu” do prihoda lovcev 5. generacije FGFA lahko odstopile od nakupa 126 francoskih lovcev Dassault rafele (18 bi jih izdelali Francozi, preostalih 108 pa Indijci) in kupila cenejše ruske lovce Su-35.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki