Bolgarija načrtuje nakup še osmih lovcev F-16

by Urednik

BOLGARIJA NAČRTUJE POVEČANJE (BODOČE) FLOTE LOVCEV F-16

Bolgarija je poslala ZDA prošnjo za odobritev nakupa dodatnih 8 večnamenskih lovcev F-16 block 70, je 20. avgusta 2021 na parlamentarnem zaslišanju povedal bolgarski obrambni minister Georgi Panajotov in dodal, da so v nakup vključeni tudi izstrelki zrak-zrak in zrak-zemlja, logistična podpora ter usposabljanje in oprema za vzdrževanje letal.

Panajotov pričuje odziv ZDA v naslednjih šestih do osmih mesecih. Ob tem je pojasnil, da je to edini način za pridobitev posebne ponudbe iz Washingtona s trdno in fiksno ceno, plačilnim načrtom in urnikom dostave.

Bolgarska zakonodaja zahteva strukturiran naložbeni načrt za vsak projekt javnih naročil za obrambo, ki presega 100 milijonov BGN ( bolgarskih levov – 1 lev je  0.51 EUR – skupaj 60 milijonov USD). Ta načrt zahteva odobritev vlade in parlamenta, preden je mogoče doseči dejanski dogovor, vključno s sporazumom z zavezujočim podpisom.

Panajotov je dejal, da je bil februarja prejet odgovor na prejšnje povpraševanje glede cen in razpoložljivosti, vendar podatki niso dovolj natančni. Končno odločitev o nakupu dodatnih lovcev F-16 bo sprejel bolgarski parlament, ko bodo dobili odobritev o prodaji in ponudbo s strani ZDA.

Bolgarija se je julija 2019 dogovorila za nakup (prvih) 8 lovcev F-16C/D block 70, ki še niso dobavljeni. Jeseni 2020 so ZDA sporočile, da bodo ZDA v okviru vojaške pomoči donirale še 2 (upokojena) dvoseda lovca F-16 za potrebe trenažnih procesov. Trenutni razvojni načrti Bolgarskih letalskih sil zahtevajo vzpostavitev ene eskadrilje, opremljene s tem tipom letal. V svoji floti imajo trenutno 12 lovcev MiG-29 in 18 jurišnih letal Su-25.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

 

Povezani članki